AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Po devetih letih konec za BMW i3

Mesto dolgo vztrajajočega i3 bo kmalu nadomestil novi iX1.

Devet let in 250 tisoč primerkov kasneje se poslavlja popularen BMW i3, saj je iz proizvodne linije v Leipzigu v Nemčiji, zapeljal zadnji primerek inovativnega kompaktnega električnega avtomobila. Velik mejnik bodo obeležili s posebno izdajo desetih i3 HomeRun Edition, odetih v unikatno »zamrznjeno« barvo.

Prvič smo obrise konceptnega i3 zagledali že leta 2011 na frankfurtskem avtomobilskem salonu, nato je leta 2013 sledil prvi serijski model s precej ujemajočim oblikovanjem. Dvo-tonska karoserijska barva, padajoča bočna linija, steklena prtljažna vrata, pokončna drža, vse to so lastnosti i3, ki nas je takrat presunil z neobičajnim oblikovanjem, daleč od bavarskega povprečja.

Velika posebnost so prav tako zadnja samomorilska vrata, ki jih lahko odpremo šele po odprtju sprednjih klasičnih vrat. Zabavna zunanjost in nič manj presenetljiva notranjost z nizko armaturno ploščo, s svetlimi barvami in občutkom zračnosti, sta bila velik del karakterja i3, ki je v svojem življenjskem času nenehno prejemal tehnološke posodobitve.

Pod površjem i3 sloni na namenski zasnovi izdelani iz mešanice aluminija, magnezija in ogljikovih vlaken, kar jim je omogočilo maso spraviti na dobro tono. V zadnji in najboljši konfiguraciji i3s je zmogel z enim polnjenjem prevoziti 300 kilometrov. Neposredne zamenjave i3 ne gre pričakovati, saj bodo isto ime uporabili za električno različico limuzinske serije 3. Vlogo vstopnega električnega modela bo trenutno prevzel iX1 SUV.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button