AvtomobilizemNovice

Peugeota 208 in 2008 z novo minimalistično prestavno ročico

Neobičajno oblikovan izbirnik samodejnega menjalnika bo nadomestilo manjše stikalo.

Iz notranjosti dveh Peugeotovih prodajnih uspešnic se poslavlja neobičajno oblikovana ročica izbirnika samodejnega menjalnika, nadomestili jo bodo z minimalističnim stikalom, ki bo poskrbel za bolj prečiščen videz delovnega okolja. Podoben izbirnik prestav smo videli že pri čisto sveži generaciji modela 308.

Glavna prednost novega izbirnika bo elegantnejši videz voznikovega okolja, prav tako bo poskrbel za lepšo preglednost in enostavnejšo uporabo. Sama ročica bo odeta v satenast krom, preostala okolica bo okrašena s črnim klavirskim materialom in naslonom za roko v imitaciji ogljikovih vlaken. S stikalom bomo izbirali prestavo naprej, nevtralen položaj in vzvratno prestavo, medtem ko bo za izbiro parkirnega položaja potrebno pritisniti sosednji gumb – pri modelih z motorji z notranjim izgorevanjem bo dodan še gumb za ročni način M, ki ga upravljamo z obvolanskima ročicama.

Pri popolnoma električno gnanih e-208 in e-2008 bo ročni način nadomestil program »B« ali brake, ki aktivira regenerativno zaviranje – ta ostaja ob vnovičnem zagonu vozila izklopljeno in ga je mogoče vključiti le s pritiskom tipke.

Podobno zasnovano okolje izbirnika prestav se že širi po Stellantisovi družini znamk, številna električna vozila, kot so nekateri dostavniki in nova Ople Astra, že uporabljajo nov sistem. Kar obsega Peugeota, lahko uporabo novega stikala pričakujemo pri mnogih prihajajočih novih in osveženih modelih. Stara ročica interno imenovana Cobra se torej poslavlja, a ostaja ustaljena i-Cockpit zasnova voznikovega okolja, s sploščenim volanom in višje postavljenimi merilniki.

Žiga Kolman
foto: Peugeot

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button