AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Peugeot Inception Concept

Peugeot predstavlja svojo vizijo prihodnosti avtomobilizma

Na sejmu CES v Las Vegasu je bil razkrit koncept Peugeot Inception Concept, s katerim Peugeot vstopa v novo dobo in predstavlja svojo vizijo prihodnosti avtomobilizma in napoveduje pet novih modelov francoske znamke, ki prihajajo v prihodnjih letih. Koncept Inception odpira novo dobo za znamko, osredotočeno na njene tri glavne vrednote: privlačnost, emocije in odličnost.

Peugeot Inception Concept je realistični prikaz vizije z izzivi prihodnosti. Z voznikovim mestom i-Cockpit nove generacije in krmilnim sklopom Hypersquare spreminja doživetja v vožnji, saj ponuja novo intuitivno izkušnjo vožnje z inovativnim konceptom panoramske steklene površine Skyspace. V notranjosti se bohoti inovativna arhitektura, ki je obogatena z materiali, ki se poigravajo z barvnimi odsevi in ne vsebujejo nobenih črnih površin, z novimi tehnikami pa na novo opredeljujejo tudi pojem trajnosti.

Sedeži in tla so prekriti s posebnim žametom iz 100-odstotno recikliranega poliestra z zelo kovinskim sijajem, ki se poigrava s svetlobo, ki jo razprši steklena kapsula. Ta material je 100-odstotno recikliran. Žamet natisnejo s 3D vzorci, da je videti kot talna obloga. Arhitekturna zgradba in vidna struktura sedeža se prilegata telesu. Tu ne gre za sedenje na avtomobilskem sedežu, temveč za namestitev na povsem novi kos pohištva, ki se med dinamično vožnjo ustrezno prilagaja vsem danim pogojem ali ki ga je možno preklopiti v način za sproščeno sedenje, ko nadzor nad vožnjo prevzame vozilo. Sedeži koncepta Peugeot Inception Concept s svojimi razmerji omogočajo udobno držo Comfort Fit tudi po zaslugi vzglavnikov, ki ne segajo čez bočne linije.

Nad veliko platformo STLA, na kateri temelji Peugeot Inception Concept, se nahaja nizka (1,34 metra) in učinkovita limuzina, ki v dolžino meri 5,00 metrov. Te gabaritne mere so bile izbrane namenoma, saj nam je na ta način uspelo poudariti številne.

Peugeot Inception Concept na 100-odstotni električni pogon je opremljen z 800-voltno tehnologijo. Njegova 100 kWh baterija mu omogoča, da z enim polnim polnjenjem prevozi 800 kilometrov oziroma razdaljo od Pariza do Marseilla ali od Bruslja do Berlina. Njegova poraba znaša 12,5 kWh na 100 kilometrov. Med polnjenjem baterija v eni minuti pridobi 30 kilometrov dosega, v petih minutah pa 150 kilometrov. Polnjenje vozila Peugeot Inception Concept poteka indukcijsko oziroma brez kabla, tako da je ta postopek zares poenostavljen.

Zaradi dveh kompaktnih elektromotorjev, enega spredaj in drugega zadaj, je Peugeot Inception Concept vozilo s štirikolesnim pogonom za dinamično in povsem nadzorovano vožnjo. Njuna skupna moč znaša skoraj 680 KM (500 kW). Od 0 do 100 km/h pospeši v manj kot 3 sekundah.

Rudi Leskovec
foto: Peugeot

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button