AvtomobilizemNovice

Peugeot 9X8

Kaj prinaša Peugetov dirkalnik za prihodnost?

V preteklosti je Peugeot že slavil zmago na Le Mansu, in sicer z dvema dirkalnikoma dveh različnih generacij: 905 z bencinskim motorjem V10 v letih 1992 in 1993 in 908 z motorjem V12 HDI-FAP leta 2009. Peugeot 9X8 bo s svojo tehnologijo, ki nam jo predstavlja, zaznamoval začetek nove dobe. ”Vzdržljivostne dirke temeljijo na pravilih, ki nam omogočajo prenesti strokovno podkovano znanje znamke Peugeot na vse električne pogonske sklope,” je pojasnil Olivier Jansonnie, tehnični direktor tega projekta.

Zaradi štirikolesnega hibridnega pogona je Peugeot 9X8 v marsičem podoben več modelom iz prodajnega izbora znamke, kot sta na primer Peugeot 3008 ali Peugeot 508. Pogonski sklop tvorita 2,6-litrski V6 motor bi-turbo z notranjim zgorevanjem s 500 kW (680 KM), nameščen na zadnji premi, in električni motor/generator z 200 kW, ki je nameščen na prednji premi.

”Ta tehnološki in kulturni preobrat smo želeli zaznamovati z novo barvo našega podpisa, ki smo jo poimenovali Kryptonite,” dodaja Matthias Hossann. ”Malce pred predstavitvijo našega dirkalnika Hypercar Hybride 9X8 smo jo predstavili na enem izmed naših serijskih modelov, ki je prav tako hibrid, to je 508 PSE (Peugeot SPORT ENGINEERING), ki si z dirkalnikom Peugeot 9X8 ne deli zgolj barve temveč tudi številne tehnologije. Predstavljena sta bila v nekajtedenskem intervalu, zaradi česar lahko rečemo, da sta znamko Peugeot skupaj popeljala v dobo visoko zmogljive elektrifikacije.”

Rudi Leskovec
foto: Peugeot

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button