AvtomobilizemNovice

Peugeot 9X8 v nizkem štartu

Peugeot 9X8 bo na svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA prvič nastopil julija v Monzi!

Manj kot leto dni po razkritju makete, s katero je bil predstavljen nov koncept, in zgolj pet mesecev po začetku programa testiranj na dirkališču, je ekipa Peugeot TotalEnergies prejšnji konec tedna v Portimau razkrila svoj dirkalnik.

Peugeot 9X8 je štirikolesni prototip dirkalnika s hibridnim pogonskim sklopom, ki je bil razvit pod nadzorom strokovnjakov ekipe Peugeot Sport. Zadnji kolesi poganja 2,6-litrski bi-turbo V6 motor na notranje zgorevanje s 520 kW, prednji kolesi pa poganja visoko zmogljivi električni motor z 200 kW moči, ki je bil tako kot inverter na osnovi silicijevega karbida izdelan v partnerskem sodelovanju z znamko Marelli. Visokonapetostna baterija 900 V pa je bila razvita v sodelovanju z znamkama TotalEnergies/Saft.

Peugeot 9X8 in njegove mere: 4,995 metra dolžine, 2 metra širine, 1,145 metra višine. Masa dirkalnika znaša 1030 kg, njegov rezervoar za gorivo pa sprejme 90 litrov 100 % obnovljivega goriva TotalEnergies Excellium Racing 100. V 25 dneh je Peugeot 9X8 prevozil več kot 10.000 testnih kilometrov. Vzporedno s tem so skupaj z ekipami organizacije FIA opravljali homologacijske postopke, ekipa, ki jo vodi François Coudrain, pa je pogonski sklop preizkušala na preizkusni napravi, v simulatorju in na stezi.

Vse te faze so ključnega pomena za predelavo, izboljšanje zanesljivosti in izpopolnitev učinkovitosti dirkalnika Hypercar, zato je bil njegov tekmovalni prvenec zamaknjen v čas po dirki 24 ur Le Mansa 2022. Peugeot 9X8 bo na svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA prvič nastopil 10. julija, na dirki 6 ur Monze.

Rudi Leskovec
foto: Peugeot

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button