AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNovice

Pet osnovnih preden odpeljete proti počitnicam

»Kratke, a sladke« na temo osnovnega pregleda vašega vozila.

Turistična sezona je na vrhuncu in kljub epidemiji se relativno dolge kolone pločevine valijo proti jadranski obali. Vsled povečanega prometa je občasno ob cesti opaziti vozilo, ki je svojega voznika pustilo na cedilu. Okvare so večinoma stvar rednega vzdrževanja in nekaj malega tudi sreče oziroma statistike kvalitete vgrajenih delov, zato se bomo tokrat osredotočili na tisti del, ki ga naj bi bil zmožen opraviti prav vsak lastnik vozniškega dovoljenja.
Preden se z vašim jeklenim konjičkom odpravite proti počitniški destinaciji, je priporočljiv hiter pregled petih pomembnih in osnovnih točk, in sicer:

Pnevmatike. Preverite ustrezen tlak v njih in njihovo globino profila. Kljub vročemu vremenu morajo imeti vsaj 1,6 milimetra globine kajti manj ne zagotavlja ustreznega odvodnjavanja vode izpod tekalne površine.

Gorivo. Pred odhodom napolnite rezervoar ali baterijo, karkoli že hrani pogonsko energijo. V primeru daljših relacij z električnim vozilom se predhodno pozanimajte o lokacijah električnih polnilnic in tamkajšnjih cenah. Ter če seveda sploh delujejo.

Akumulator.
Velja za klasično gnana vozila, kajti vročina in povečana poraba (klima, polnjenje mobilnih naprav in podobno) lahko ob nedelovanju agregata povzroči izpraznjen akumulator, ki ne bo zmogel zagnati motorja.

Tekočine. Hladilne, pralne ali mazalne, prav vsaka je pomembna zato preverite ustrezno količino hladilne tekočine motorja in sredstva za čiščenje vetrobranskega stekla.

Luči. Vidite in bodite vidni, zato preverite delovanje vseh luči preden vozilo napolnite s potovalkami in nahrbtniki.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button