AvtomobilizemNovice

Pagani Imola Roadster: dih jemajoča italijanska mojstrovina

Divji Pagani Imola tudi kot Roadster z zložljivo streho.

Pagani navdušuje v svetu pregrešnih hiperšportnih avtomobilov s premiero nove Imole Radster, za katero je bil zadolžen mojstrski oddelek Grandi Complicazioni. Ustvariti jom je uspelo izredno dih jemajočo omejeno serijo z unikatnimi podrobnostmi, spremljajočo visoko zmogljivostjo in seveda odstranljivo streho, za neverjeten občutek vetra v laseh.

Imola Roadster, najmočnejši brezstrešni izdelek italijanske znamke, ki sta ga navdihnila modela Imola Coupé in Huayra R, združuje tehnološko dovršenost modela Huayra Roadster BC z aerodinamiko dirkalnika Huayra R. Močnejši motor zahteva izboljšano hlajenje, kar je rešeno s povečanimi sprednjimi odprtinami za dovod zraka in dvojnimi odprtinami za odvajanje toplega zraka, kar optimizira zanesljivost in zmogljivost.

Cilj aerodinamike vozila je 600 kilogramov potiska k tlom pri hitrosti 280 km/h, kar zagotavlja stabilnost v različnih voznih razmerah. Prečni pospešek doseže impresivno vrednost 2 g, vzdolžni pojemek pa znaša 2,2 g. Šasija iz karbo-titana HP62-G2 in karbotriaksa HP62 ter inovativni kompozitni materiali prispevajo k temu, da masa Imole Roadster znaša le 1.260 kg, celo barva Acquarello Light doprinaša k olajšanju za 5 kg.

Odlično vodljivost zagotavljajo štiri neodvisno premikajoče se lopute, ki v sodelovanju z aktivnim vzmetenjem povečujejo stabilnost, za varno zaviranje pa skrbi Brembov sistem s šestbatnimi čeljustmi in 398 mm kolutmi spredaj. Vzmetenje je sestavljeno iz dvojne preme iz aluminijeve zlitine, spiralnih vzmeti in elektronsko krmiljenih amortizerjev.

Imola Roadster poganja Mercedes-AMG 6-litrski V12 z dvema turbopolnilnikoma, ki zagotavlja 625 kW (850 KM) in 1.100 Nm navora. Sedemstopenjski prečni sekvenčni menjalnik vso moč natančno prenaša na zadnji kolesni par. Paganijev kultni šestcevni izpušni sistem, izdelan iz titana in prevlečen s keramiko, prispeva k aerodinamični učinkovitosti avtomobila in zagotavlja simfonično zvočno izkušnjo vse do hitrosti 350 km/h.

Za neverjeten oprijem v hitrih zavojih skrbijo posebej razvite Pirelli P Zero Trofeo R pnevmatike. Notranjost, ki je mešanica preteklosti in prihodnosti motošporta, je opremljena z ogljikovimi vlakni, reliefnim usnjem in sedemkanalnim avdio sistemom. Imola Roadster je dokaz Paganijevega vrhunskega oddelka Grandi Complicazioni, ki izdeluje najbolj zapletene omejene izdaje vozil. Ta oddelek ponuja obsežne možnosti prilagajanja, kar zagotavlja, da je vsako vozilo po meri izdelana mojstrovina.

Žiga Kolman
foto: Pagani

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button