AvtomobilizemNovice

Pagani Huayra R Evo: ultimativna dirkaška igračka

Huayra kljub letom še ni rekla zadnje.

Pagani Huayra R Evo je najnovejši član programa Arte in Pista, ki je namenjen norim doživetjem na dirkališču za ekskluzivni klub lastnikov sorodnih hiperavtomobilov. Zverina z odprto streho je rezultat Paganijevega raziskovanja novih oblikovnih in tehničnih možnosti za nastanek najbolj ekstremnega vozila.

Program Arte in Pista, katerega začetek sega v leto 2021, ponuja prilagojene dogodke za lastnike modelov Huayra R, Zonda R in Zonda Revolución ter jim omogoča, da na prestižnih dirkališčih po vsem svetu svoje konjičke poženejo do skrajnih meja. Program zajema treninge na stezi, tehnično pomoč, strokovno podporo voznikom in prostočasne dejavnosti. Projekt Huayra R Evo je rojen za na stezo, saj so ga navdihnili bolidi formule Indy in prototipni Le Mans dirkalnomi iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja. V procesu oblikovanja je bila skrbno upoštevana aerodinamika, oblikovanje in tehnične podrobnosti, rezultat pa je avtomobil, ki uteleša bistvo Paganijeve izdelave.

Izključno dirkaško Huayro R Evo poganja nadgrajeni atmosferski 6-litrski V12 motor razvit v sodelovanju s podjetjem HWA AG, ki se ponaša z 900 KM in 770 Nm navora, kar zagotavlja izjemne zmogljivosti na stezi in neverjetno zvočno simfonijo. Za prenos moči na zadnji kolesni par skrbi posebej razvit šeststopenjski sekvenčni menjalnik, ki zagotavlja natančno in bliskovito pretikanje med prestavami. Razne aerodinamične izboljšave prinašajo elegantno obliko dolgega repa, številna krilca in aktivno aerodinamiko, kar prispevaja k 45-odstotnemu povečanju potiska k tlom ter 21-odstotnemu izboljšanju aerodinamične učinkovitosti. Konfiguracija z odprto streho v nasprotju s pričakovanji še dodatno izboljša učinkovitost, saj poveča navpično obremenitev spredaj in zadaj.

Sistem vzmetenja modela Huayra R Evo ima napredno kinematiko in geometrijo, dopolnjeno z novim blažilecem vzgona za izboljšano stabilnost. Zmogljiv zavorni sistem s karbon-keramičnimi kolutmi in dirkaško prilagojenimi oblogamk je nastal v sodelovanju z družbo Brembo. Huayra R Evo je opremljena s širšimi pnevmatikami P Zero Slick, ki s svojo zasnovo skrbijo za natančen nadzor in oprijem na stezi, na voljo ap so tako v različici za suho ali mokro površino.

Notranjost modela Huayra R Evo je zasnovana z mislijo na največjo varnost in udobje, saj vključuje napredne kompozitne materiale, šesttočkovne varnostne pasove in ognjevarno oblazinjenje. Koliko bo poteebno odšteti za to italijansko mojstrovino ni znano, a brez dvoma lahko govorimo o številki nad mejo treh milijonov evrov.

Žiga Kolman
foto: Pagani

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button