AvtomobilizemNovice

Pagani Huayra Codalunga: Čudovita mojstrovina s podaljšanim zadkom

Pagani predstavlja unikatno serijo petih primerkov modela Huayra.

Skoraj nikoli oziroma izredno redko se zgodi, da Pagani ne navduši s prihodom posebne izdaje njihvih hiperšportnih modelov, a najnovejša umetnina bo marsikoga pustila v šoku. Nadvse unikatna, izredno redka in izjemno draga Huayra sliši na ime Codalunga.

Gre za delo nove divizije Grandi Complicazioni, kjer so zadolženi za zahtevne posebne projekte in tesno sodelovanje z zahtevami strank. Zaradi povečanega povpraševanja po modelu s podaljšanim zadkom, so ustvarili fantastično elegantno različico dvanajstvaljnega hiperšportnika.

Nadaljevanje enake enostavne linije klasične Huayre Coupe, pri Codalungi prinaša podaljšan zadek v slogu čudovitih Le Mans dirkalnikov iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Od zasnove do realizacije projekta sta minili dve leti, popolno silhueto so dosegli z izdelavo modela naravne velikosti.

Skoraj popolno silhueto definira podaljšan zadnji pokrov motorja s površino kar 3,7 kvadratnega metra in 360 mm več dolžine od običajne Huayre. Pod njim tiči mogočno osrčje, 6-litrski V12 podprt z dvema turbinama, ki ustvari 830 KM in 1.100 Nm navora. Kakšne so številke zmogljivosti Codalunge ni znano, vendar domnevamo doseganje brutalno visokega nivoja.

Ker zadek ni zaprt z mrežo, je enostavno viden titanski izpušni sistem s keramično prevleko, ki kljub kompleksnosti tehta le 4,4 kilograme in poskrbi za pravo zvočno simfonijo. Obsežna uporaba lahkotnih materialov je skupno maso italijanskega hiperšportnika potisnila na 1.280 kilogramov. Svojo ceno Codalunga upravičuje še z umetelno izdelano notranjostjo iz najkakovostnejših materialov in izredno pozornostjo na podrobnosti.

Seveda cena 7 milijonov evrov navkljub ekskluzivnosti orosi oko, enako velja za omejitev proizvodnje na pet primerkov. Kot pričakovano, je celotna peterica že našla svoj bodoč dom. »Huayra Codalunga vsebuje zelo malo ključnih elementov. Namesto da bi dodajali, smo odvzemali. Poenostavitev nikakor ni enostavna, končen izdelek je rezultat zapletenega iskanja preprostih idej,« pravi veliki vodja, Horacio Pagani.

Žiga Kolman
foto: Pagani

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button