AvtomobilizemNovice

Osvežitev Škodinih uspešnic Scala in Kamiq

Prikladna stilska prenova skriva tehnološke novosti.

Škoda je vzporedno prenovila dva popularna kompaktna modela Scala in Kamiq, ki se v drugo polovico življenja podajata z osveženim videzom, naprednejšo tehnologijo ter visoko stopnjo varnosti. Od začetka prodaje leta 2019 je Scala prepričala preko 230 tisoč kupcev širom sveta, nekoliko kasneje pa se je pridružil še kompaktni SUV Kamiq, ki je z več kot 315 tisoč prodanimi enotami postal najuspešnejši Škodin SUV.

Osnova modelov Scala in Kamiq ostaja enaka kot pred prenovo, vendar so z obsežno preobrazbo poskrbeli za večjo svežino zunanje podobe in izboljšano tehnološko pat. Scala se pohvali z bolj dinamično podobo po navdihu študije Vision RS, za kar poskrbita tanjša žarometa, preoblikovana mreža maske in preurejena odbijača. Podoben pristop so ubrali pri Kamiqu, kjer opazimo tanjši dnevni svetili, večja ločena žarometa, pokončno mrežo maske, robustne poudarke obijačev in spremenjeno osvetlitev na zadku. Prvič sta oba modela z doplačilom na voljo z naprednimi LED matričnimi žarometi, z značilnimi šestkotnimi moduli.

V skladu s Škodino zavezanostjo k trajnosti sta posodobljena modela Scala in Kamiq opremljena z večjim deležem recikliranih in naravi prijaznejših materialov. Iz reciklirane plastike so recimo rezervoar za tekočino vetrobranskega stekla in obloge kolesnih lokov, naravna rastlinska vlakna iz konoplje ter kenafa pa so uporabljena v notranjih oblogah vrat. Prenova je v notranjosti prinesla standardne 8-palčne digitalne merilnike in 8,25-palčni osrednji zaslon na dotik, hitre USB priklope ter možnost električno pomični prtljažnih vrat. Preurejena ponudba opreme prinaša tri stopnje in sicer Essence, Selection ter Monte Carlo, večje število dodatkov pa omogoča enostavno prilagajanje po meri strank.

Pod motornim pokrovom češkega dvojca ni prišlo do bistvenih sprememb, paleto motorjev še naprej sestavljajo učinkoviti bencinski agregati TSI generacije evo2. Vstopnico predstavlja litrski trivaljni bencinski motor z močjo 70 kW (95 KM) ali 85 kW (115 KM), v kombinaciji s petstopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom DSG. Najzmogljivejši predstavnik je 1,5-litrski štirivaljni bencinar s 110 kW (150 KM) in opcijskim DSG menjalnikom. Vsi motorji so opremljeni s tehnologijo izklopa valjev za večjo učinkovitost porabe goriva.

Scala je ob prenovi pridobila možnost vgradnje vzmetenja za zahtevnejše ceste, ki prinaša 15 mm večjo oddaljenost od tal, na drugi strani pa je paket z športnim nadzorom šasije z dvema stopnjama blaženja, kjer se višina pri Scali zmanjša za 15, pri Kamiqu pa za 10 mm. Oba modela so inženirji izdatno obogatili še z varnostnimi pripomočki, kamor med drugim spadajo Front Assist z nadzorom pešcev, ohranjevalnik voznega pasu in prepoznavanje prometnih znakov, v primeru nesreče pa potnike varuje do devet zračnih blazin.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button