AvtomobilizemNovice

Osvežitev Škodinega velikana in prihod novega vRS

Škoda Kodiaq se v novo modelno leto podaja s sežnjem posodobitev in novim strupenim vRS z močjo Golfa GTI.

Čehi razkrivajo medživljensko posodobitev največjega SUV-ja v ponudbi, ki označuje četrto leto prodaje in nekakšen mejnik trenutne SUV ofenzive, saj je bil prvi Škodin model, ki je zagnal potisk proti ostalim segmentom, kot je ponudba manjših modelov Karoq in Kamiq. Obenem je spodbudil prihod novega popolnoma električnega Enyaq.

Po besedah Oliverja Stefani, vodje oblikovanja, so želeli s prenovo doseči »jasnejši« videz, tako je največ sprememb osredotočenih na sprednji del avtomobila. Nos je nekoliko bolj pokončen, z novo masko in položnejšim pokrovom motorja. Tanjša žarometa imata standardno LED tehnologijo, prvič je ponujena izbira matričnih LED žarometov, prav tako je nov sprednji odbijač. Na zadku videz popestri sveža LED osvetlitev, višji nivoji opreme prejmejo dinamične smernike, vse skupaj povežejo nova oblikovanja 17- do 20-palčnih platišč.

V notranjosti je Kodiaq prejel nov volan z dvema ali tremi kraki, odvisno od stopnje opreme, spremenjene dekorativne elemente in izbiro kontrastnega prešitja, medtem ko je ambientalna osvetlitev dražja kot prej. Sprednja sedeža lahko po novem opremimo z gretjem in hlajenjem, kot z masažno funkcijo, kar je standardno na najvišjem nivoju opreme Laurin & Klement. Star doplačljiv zvočni sistem Canton z osmimi zvočniki je sedaj zmogljivejši z desetimi enotami.

Informacijski sistem z osem ali 9,2-palčnim sredinskim zaslonom na dotik ostaja, sicer s posodobljeno programsko opremo in novim »Laura« asistentom v sklopu povezljivosti s pametnim telefonom. Pred voznikom se nahajajo 10,25-palčni digitalni merilniki, kjer lahko upravljamo vse najnovejše vozne in varnostne pripomočke – ti delujejo s pomočjo dodatnih radarjev na zadku avtomobila.

Običajna izbira bencinskih in dizelskih motorjev se prenese iz odhajajočega modela. Bencinsko paleto otvori 1,5-litrski štirivaljnik TSI s 150 KM, šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim DSG menjalnikom in sprednjim pogonom. Zmogljivejšo 2-litrsko beninsko enoto s 190 KM lahko opremimo tudi s štirikolesnim pogonom. Obe dizelski izbiri sta zasnovani okoli 2-litrskega TDI motorja s konfiguracijo 150 ali 200 konjev in povezavo s samodejnim menjalnikom, pri močnejšem lahko obkljukamo štirikolesni pogon.

Skupaj s prenovo običajnega Kodiaqa se vrača posodobljeni vRS, ki je bil deležen podobnih popravkov zunanjega oblikovana z novimi žarometi in športnimi odbijači. Športen duh se nadaljuje v kabini, s sedeži odetimi v črn alkantari podoben material, kontrastnimi rdečimi šivi, športnim volanom in serijskim virtualnim kokpitom.

Sedaj se podajmo k največji spremembi, rezervirani prav za poskočnega Kodiaq vRS. Namreč staro bi-turbo dizelsko enoto je nadomestil bencinski sklop, sposojen pri vročem Golfu GTI. Turbinsko podprt 2-litrski štirivaljnik razvije 245 KM in okoli 370 Nm navora, obenem je 60 kilogramov lažji od starega dizla. Na podrobnejše podatke o zmogljivosti športnega modela bomo morali še počakati, bo pa Kodiaq svojo prodajno pot začel že julija letos. Nivoji opreme bodo ostali takšni kot poprej, drastičnih razlik ne bo niti pri ceni.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button