AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNovice

Osem mesecev je naokoli in zopet je čas za …

… Menjavo pnevmatik!

15. marec in 15. november sta dneva, ki sta pri lastnikih vozil obkrožena z rdečo. Danes, 15. novembra je namreč dan za menjavo pnevmatik, oziroma dan, ko morate letne pnevmatike zamenjati z zimskimi. Naj na hitro ponovimo nekaj osnov:

– Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo. Poleg tega pa morajo imeti vozila zimsko opremo tudi izven tega datuma, če so zimske razmere. Torej tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica).

– V času med 15. novembrom in 15. marcem imate lahko tudi letne pnevmatike, a so obvezne (ustrezne) verige v vozilu. Za neustrezno opremo je predpisana globa 40 evrov. Morda ni odveč informacija, da vas bo zakonodajalni organ kar pošteno oglobil, če boste pozimi povzročili nesrečo z letnimi pnevmatikami. Torej, če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nimate ustrezne zimske opreme ali če se zaradi neustrezne zimske opreme vozilo ustavi na cesti in ovira promet; hkrati ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje ali omejuje promet na določenem delu ceste, lahko policisti voznika kaznujejo s 1000 evri. – torej pamet v glavo!

– Redno preverjate tlak v avtomobilskih pnevmatikah. Ustrezna vrednost je zabeležena tako v navodilih za uporabo kot pri vratcih za polnjenje goriva (tekočega ali električnega).

– Gume ne smejo imeti nobenih prask, udrtin ali izboklin. Če niste povsem prepričani o anomaliji jo kar najhitreje preverite pri vulkanizerju.

– Preverite ustrezno globino profila, ki mora znašati 1,6 mm v letnem času in 3 mm v zimskem.

– Nasvet: letna obuvala vendarle zamenjajte za zimska, ki z namenskim profilom bolje in učinkoviteje odvajajo vso vodo izpod tekalne površine.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button