AvtomobilizemNovice

Oplova električna ofenziva se stopnjuje

Naslednik Crosslanda tudi na električni pogon.

Opel stopa korak naprej na poti, da postane povsem električna znamka vozil, namreč tudi naslednika modela Crossland bo poganjala elektrika. S takšnim pristopom bo vsak model v njihovem portfelju na voljo z baterijsko-električnim pogonskim sklopom.

Naslednik Crosslanda bo tako kot ostali sorodniki nudil različne pogone, ki bodo izpolnili potrebe širšega kroga kupcev, hkrati se bodo z električno izvedenko približali cilju postati znamka z ničelnimi emisijami. Njihova aktualna ponudba električnih modelov že obsega zabavnega malčka Rocks Electric, Corso-e, Mokko-e in večja člana Combo-e Life ter Zafira-e Life. Kmalu se bo pridružila še električna Astra, katero je že mogoče naročiti, zgodaj naslednje leto pa bo razkrit popolnoma električni naslednik SUV-ja Grandland. Električna je tudi celotna paleta gospodarskih vozil z modeli Rocks Electric Kargo, Combo-e, Vivaro-e in Movano-e.

Vsekakor pa se popoln prehod na električna vozila ne zgodi čez noč, na tej poti so ključna tudi ostali elektrificirani pogoni, ki so alternativa klasičnih motorjev. Predvsem gre tu za športno obarvane priključne hibride kamor spadajo Astra GSe, Astra Sports Tourer GSe in Grandland GSe. S kratico GSe (Grand Sport elelctric) se vračajo v dobre stare čase, ko je le-ta pomenila dinamične avtomobile. Sodobni modeli pod pokrovom skrivajo zmogljiv sistem z 221 kW (300 KM) in 520 Nm navora, kar odlično sodeluje s stabilnim podvozjem zaradi vzmetenja s tehnologijo frekvenčnega blaženja.

Opel poleg elektrike vlaga v razvoj vodikovih gorivnih celic, kar potrjujejo s prvim serijskim dostavnikom Vivaro-e Hydrogen, kateremu bo naslednje leto sledil večji model. V kratkem se bo motorna paleta povečala za 48-voltne blage hibride, začenši s prenovljeno malo Corso. Enoti z močjo 74 kW (100 KM) in 100 kW (136 KM) bosta povezani z novim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom. Oplova ponudba vozil bo do konca letošnjega leta obsegala 15 elektrificiranih modelov, do leta 2028 pa bodo v Evropi uvedli popolnoma električno paleto vozil.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button