AvtomobilizemNovice

Opel Insignia bo prerojena kot SUV

Po narekovanju smernic in z željo po povečanju prodaje, bo Opel Insingnio spremenil v križanca.

Že dobro vemo, da kupci vse bolj stremijo po SUV-jih in križancih, zato ni nobeno presenečenje, da bo naslednja generacija Opel Insignie svojo limuzinsko in karavansko obliko zamenjala za višje postavljeno SUV-jevsko. S tem nameravajo dvigniti prodajo, saj trenutnima kategorijama Insignie ne gre najbolje.

Po aktualnih smernicah podjetja gre pričakovati uporabo enake eVMP platforme, kot jo bosta uporabljala Peugeota 3008 in 5008 nove generacije. Takšna poteza bo med drugim prinesla tudi možnost električne različice z dometom med 250 in 400 kilometrov. Arhitektura eVMP zasnove je kompatibilna z baterijami velikosti med 60 in 100 kWh, obenem sprejme različne konfiguracije elektromotorjev, začenši z eno enoto s sprednjim pogonom ter 136 KM, medtem ko bo vrh predstavljala dvomotorna štirikolesno gnana različica s 340 KM.

Kdor še ne bo prepričan za popoln preklop na električno energijo bo z veseljem sprejel novico, da bo nova Insignia vzporedno na voljo tudi s priključno-hibridnim pogonom, kajti v osnovi gre pri eVMP le za močno preoblikovano obstoječo EMP2 platformo. O tem sklopu še ni natančnejših podatkov, trenuten sistem sestavljata 1,6-litrski bencinski motor in elektromotor s skupno močjo 300 KM ter 13,2 kWh baterija za maksimalnih 40 kilometrov avtonomije. Vse številke bodo zagotovo z naslednjo generacijo nekoliko zrasle. Na dnu verige klasičnih bencinarjev ali dizelskih motorjev žal ne bo, bodo pa ti podprti z blago-hibridno tehnologijo, razvito v sodelovanju s belgijskim tehnološkim podjetjem Punch Powertrain.

Prve govorice o Insignii v obliki križanca so začele krožiti že leta 2019, vendar Opel ni žele razkriti podrobnejših informacij. Pod nekaterih govorica bo zamenjava Insignie Grand Sport nekakšna mešanica med SUV-jem in kompaktnim enoprostorcem. To prinaša možnosti konfiguracije s sedmimi sedeži, ampak bolj prostorno in udobno izkušnjo, podobno kot pri nedavno razkritem Citroenu C5 X. Prvih obrisov nove Insigie ne bomo videli pred letom 2024, saj je aktualni model lani doživel osvežitveno prenovo, ki mu življenjsko dobo podaljšuje vsaj za tri leta.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button