AvtomobilizemNovice

Opel Grandland je prejel nov obraz in izgubil črko X

Val svežine pri oblikovanju in tehnologiji.

Opel želi z obsežno prenovo Grandlanda postaviti na vzporednico z ostalimi modeli in podaljšati njegovo življenjsko dobo. Osvežitev skoraj na nivoju nove generacije prinaša številne spremembe, predvsem pri preoblikovanem obrazu, imenovanem tudi Vizor, izgubi dodatne črke X in digitalizaciji kokpita.

Zunanje oblikovanje zelo očitno sledi smernicam nove Mokke, izguba dela imena pa je bila logična kot pri nedavno prenovljenem Crosslandu. Značilno hišno masko na vsakem koncu dopolnjujeta napredna matrična LED žarometa s 84 diodami, precej izboljšanj je tudi nočni vid, ki lahko 100 metrov naprej prepozna pešce in živali.

V notranjosti so dodobra počistili armaturno ploščo, kjer po osvežitvi najdemo aktualen Pur Panel sestavljen iz 12-palčnih digitalnih merilnikov in 10-palčnega informacijskega zaslona na dotik. Moderna programska oprema podpira povezovanje z Apple in Android mobilnimi napravami, vgradili so tudi brezžično polnilnico. Pohvalno so se zadržali pri digitalizaciji vseh funkcij in ohranili nekatere fizične gumbe, kot je recimo upravljanje klimatske naprave. Zadnja večja in hitro opazna novost je prestavna ročica samodejnega menjalnika, sposojena pri Peugeotu.

Grandland je sedaj bogatejši za zbirko varnostnih sistemov, kamor spadajo opozorilnik spremembe voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov, opozarjanje na nalet in senzor utrujenosti voznika. Seveda ne manjkajo niti adaptivni tempomat, aktivno ohranjanje voznega pasu in 360-stopnijska kamera za enostavno manevriranje. Za udobje potnikov bodo poskrbeli nagrajeni komfortni sedeži, z izjemno ergonomijo in certifikatom Nemškega inštituta za promocijo zdravja. Med dodatno opremo sedežev najdemo še gretje in hlajenje.

Prenovljena motorna paleta in cenik bosta objavljena v prihajajočih mesecih, so pa potrdili prihod bencinskih, dizelskih ter priključno-hibridnih različic, kar sledi obljubi elektrifikacije vse modelov do leta 2024.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button