AvtomobilizemNovice

Opazen in to zelo: Porsche 918 Spyder v dirkaško rumeni

Opazen, zmogljiv in še naprodaj. Za dober milijon evrov …

Zaprite oči in si zamislite eno izmed najboljših kreacij izpod rok Porschejevih inženirjev. Tokrat si zamislite model 918 Spyder. V kakšnem barvnem odtenku so ga projecirali vaši možgani? Najbolj verjetno v sivem, kajti prav takšnega je ob premieri uporabil Porsche in takšnega vam najbolj pogosto poda tudi spletni brskljalnik Google. Kaj pa porečete na dirkaško rumeno? Menda so jih tako obarvali le peščico in prav ena izmed njih sedaj v Veliki Britaniji išče novega lastnika.

Porsche 918 Spyder je predstavnik t.i. svete avtomobilske trojice, kjer domujeta še McLaren P1 in Ferrari LaFerrari. Morda je 918 Spyder še najbolj izstopajoč, saj je imel McLarnov predstavnik precej stičnih elementov z modelom 12C, medem ko je Ferrarijev predstavnik svoj pogon »ukradel« iz modela F140 oziroma njegovega 12-valjnika. 918 Spyder je imel tako postroj, ki je bil razvit le in samo zanj – hibridno simbiozo namreč tvorita 4,6-litrski V8 z dirkaškim sorodnikov v dirkalniku RS Spyder LMP2, ter dva elektromotorja na sprednji osi, ki moč črpata iz baterijskega paketa v velikosti 6,8 kWh. Sistemska zmogljivost znaša 887 KM in 1.280 Nm. Precej kajne? Dovolj, da krog v Zelenem peklu odpravi v 6 minutah in 57 sekundah, medtem ko preostali dvojec uradnega rezultata nima!

V kolikor je lahko vaš tekoči račun olajšan za dober milijon evrov in vas živahna rumena silhueta ne moti, potem si po hitrem telefonskem klicu rezervirajte let na evropski otok. Mi smo v celotni zgodbi našli le en element za gostilniško debato in sicer zeleno obarvane zavorne čeljusti. V uredništvu smo složni, da jih vseeno sprejmemo v našo garažo, le še »fičnike« zberemo …

Blaž Likovič
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button