AvtomobilizemNovice

Okroglih 20 za Renault Clia V6

Pri Renaultu oziroma njihovemu oddelku Renault Sport je zadnje dni precej pestro. Njihov ikonični Clio V6 Renault Sport namreč praznuje okroglih 20 let.

V letu 1998 je na salonu v Parizu kot koncept ugledal prve žaromete, v letu 2000 pa so zagnali proizvodnjo tudi pri nas precej priljubljene druge generacije Clia, vendar v tem primeru s trilitrskim V6 agregatom v nosu. In še marsičem drugim …

Clio V6 je nastal kot nekakšno nadaljevanje legendarne »petke turbo« oziroma Renaulta 5 Turbo, kasneje pa se je izkazalo da ima kompaktni hatch več skupnega z dirkalniki v karavani Rally Group B kot s svojo klasično civilno izvedenko. Izdelali so pravzaprav kar tri izvedenke – Phase 1, Phase 2 in Trophy. Prvo med letoma 2001 in 2003, drugo med 2003 in 2005, medtem ko je izrazito dirkaška Trophy izvedenka premogla le 159 primerkov izdelanih med letoma 1999 in 2003. Nam sta seveda bistveno bližje civilni izvedenki, ki so jih ročno izdelali skoraj 3.000. Vendar zakaj je bil Clio V6 tako priljubljen?

Prvič vsekakor zaradi videza, ki je bil agresivno dirkaško zastavljen. Široki boki z močno poudarjenimi pragovi, velike odprtine za zajem hladilnega zraka in športna platišča so recept za uspeh. Če temu dodamo še poskočni in sredinsko nameščeni atmosferski V6 agregat se zgodba bere kot »zagotovljen best-seller«.

Agregat je bil sredinsko nameščen na lokaciji zadnjih sedežev, zato je Clio V6 pravzaprav dvosed s pogonom na zadnji kolesni par. Phase 1 je imel nameščen 2,9-litrski V6 ES9 agregat z 230 KM in 300 Nm navora, medtem ko so v Phase 2 agregat »navili« na kar 255 KM. V tistem času je bil tako Clio V6 zmogljivejši od Alfa Romeo 147 GTA in Seat Leona Cupre R.

Žal se je V6 agregat ob prihodu tretje generacije Clia poslovil in umaknil dvolitrskemu štirivaljniku v izvedenki RS. Tako Clio V6 Renault Sport ostaja izredno zaželen sodobni klasik, ki še vedno navdušuje predvsem voznike onkraj evropskih meja. Svojo priljubljenost je močno povečal ob nastopu v Top Gearu, kjer se je z njim pozabaval prav tako legendarni Jeremy Clarkson. Zakaj bi slednji Clia V6 Phase 2 umestil v svojo na 10 vozil omejeno garažo pa naj pove kar sam …

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button