AvtomobilizemNovice

Ogrevani varnostni pasovi? ZF pravi, da.

Poleg ogrevanih sedežev in volana v avtomobilih tudi z ogrevanimi pasovi.

Uporabniki električnih vozil se v zimskih mesecih redno soočajo z upadom dometa in številčnim postankom za polnjenje baterije. Zaradi nizkih temperature se namreč doseg električnih avtomobilov zmanjša tudi za 30 odstotkov, predvsem zaradi baterije, ki najbolje deluje med 20 in 40 stopinjami Celzija. Poleg pogubnih zunanjih temperatur, na porabo električne energije vpliva tudi udobje potnikov, saj ogrevalni sistemi ne morejo koristiti odvečne toplote motorjev z notranjim izgorevanjem in energijo večinoma črpajo neposredno iz baterije.

Pri podjetju ZF so pomislili na učinkovito rešitev, ki lahko potnike greje neposredno z grelnimi elementi, podobno kot poznamo pri ogrevanih sedežih in volanu. Tretji član takšnega načina ogrevanja bi bili ogrevani varnostni pasovi, inovacija, ki enakomerni ogreva zgornji del telesa, odlično sodeluje z ogrevanjem sedežev ter toploto zagotovi v zelo kratkem času. Zaradi precej zmanjšanega vpliva na koriščenje energije iz baterije v primerjavi s klimatsko napravo, lahko takšni pasovi poskrbijo za 15 odstotno povečanje dometa, kljub temu, da zagotavljajo temperaturo med 36 in 40 stopinjami Celzija.

Tehnična zasnova je precej zapletena, saj razliko od običajnih pasov opazimo le s podrobnejšim pregledom. Majhne žice ali grelni vodniki, so kot niti vtkani neposredno v strukturo traku. Kontaktni elementi električnih ogrevalnih tokokrogov so nameščeni tako, da ne ovirajo delovanja varnostnega pasu ali navijala. Namestitev se od običajnih varnostnih pasov le malo razlikuje, zato je serijska vgradnja precej enostavna. Prednost je v vtkanih grelnih vodnikih, tako debelina traku ni nič večja kot pri standardnih pasovih. Ogrevani pas se segreje nemudoma ob zagonu avtomobila in v trenutku neposredno segreje potnike ter daje prijeten občutek udobja, hkrati pa nemoteno skrbi za varnost.

Žiga Kolman
foto: ZF

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button