AvtomobilizemNovice

Odpravljena največja težava novega Volkswagen Golfa

Novi MIB informacijski sistem bo hitrejši, z boljšim glasovnim upravljanjem in uporabniku bolj prijazen.

Volkswagen je bo prehodu na osmo generacijo Golfa v celoti prestopil iz klasičnih fizičnih gumbov na popolnoma digitalizirano okolje z zasloni in haptičnimi tipkami, kar se sprožilo plaz nezadovoljstva, predvsem pa je preglavice povzročalo počasno delovanje sistema ter občasna neodzivnost. Čeprav so si vzeli čas, bodo z letom 2022 končno odpravili največje nevšečnosti z predstavitvijo nove MIB programske opreme.

Glavne prednosti novega sistema bodo bistveno hitrejši časi odzivnosti, večji spekter glasovnega upravljanja, izboljšano prepoznavanje nesrečnih dotikov in hitrejše procesiranje operacij. Nadgrajeni informacijski istem se bo sprva znašel v Golfih z letnico 2022, vendar le pri tistih z boljšim Discover Pro sistemom – 25 odstotkov hitrejše procesiranje in trikratna grafična zmogljivost. Modeli s šibkejšimi informacijskimi sistemi bodo prejeli strojno opremo prejšnjega Discover Pro sistema, obstoječim lastnikom pa bodo omogočili brezplačno posodobitev programske opreme.

Z novim MIB sistemom bo pretikanje med meniji in aktivacije raznih funkcij precej hitrejše kot poprej, nov sistem glasovnega upravljanja pa posledično prinaša zmanjšano potrebo po uporabi zaslona na dotik med vožnjo. S tem sistemom so precej zadovoljni, saj so ga primerjali z utečenim »Hey Mercedes« glasovnim asistentom.

Glasovni ukazi bodo delovali bolj direktno, z zmanjšanim številom vprašanj, za hitrejše pridobivanje rezultatov. Nastavljanje navigacije bo po novem trikrat hitrejše, v prihodnje pa bodo v paketu posodobitev vključili spremljanje novic in vremena, prav tako bo lahko sistem poiskal odgovore v priročniku.

Z vsemi izboljšavami Volkswagen stremi k popolni odstranitvi fizičnih gumbov, kar žal vpliva tudi na nastavljanje klimatske naprave. Posodobljeni Golf bo lahko sedaj prepoznal govor sprednjih dveh potnikov in upošteval njuna navodila spreminjanja temperature ter ventilacije. Zadnji pomembnejši popravek pa je izboljšano prepoznavanje nenamernega pritiska tipk, namreč kaj hitro si po nesreči sprožil tipko za glasnost ali temperaturo pod zaslonom. Nov sistem bo te tipke bolje zaklepal, ko zazna uporabo osrednjega zaslona.

Kot rečeno bo nov MIB informacijski sistem s prihodnjim letom sprva na voljo v Golfu, kasneje se bo razširil na električne modele na platformi MEB, torej ID.3 in ID.4, preden bo zajel celotno paleto vozil.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button