AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Od leta 2004 do danes …

… prodanih 8 milijonov modelov Dacia.

Osem milijonov. Simboličen mejnik, ki odraža izjemen dosežek in vir velikega ponosa. Dacia je v letu 2023 prodala svoj 8-milijonti avtomobil. Iz romunskega nacionalnega proizvajalca avtomobilov pred letom 2004 se je Dacia temeljito preobrazila v pomembno in po celi Evropi poznano znamko, kar je pristna zgodba o uspehu.

Ste vedeli, da se Dacia ni od nekdaj imenovala Dacia?

Romunski proizvajalec avtomobilov, ki je kasneje postal Dacia, je bil ustanovljen leta 1968 pod prvotnim imenom UAP, kar je kratica od Uzina de Autoturisme Pitești, oziroma tovarna avtomobilov Pitești. Slednji je mesto ob reki Arges v osrednji Romuniji, kjer so zgradili tovarno avtomobilov in kjer je še zdaj sedež Dacie.

Prvi zaščitni znamk je bil povsem podrejen krajevnim in nacionalnim referencam. Gore v ozadju so posvetilo Romuniji in bolj konkretno Karpatom. V sredini kraljuje orel, ki je prevzet iz grba okrožja (Județ) Arges v pokrajini Muntenia, kjer je bil sedež UAP.

Sedanje ime Dacia se je prvikrat pojavilo leta 1980 na črno-belem zaščitnem znaku. Ime izhaja iz latinskega poimenovanja starorimske province na območju sedanje Romunije Dacia, po slovensko Dakija.

Omeniti velja, da je bil leta 2004 uvedeni Dacia Logan sprva namenjen romunskemu trgu in nekaj kasneje državam vzhodne Evrope. Vendar so glede na doseženi uspeh model kmalu ponudili v več evropskih državah. To je bil začetek zgodbe o uspehu.

Odtlej se je prodaja modelov znamke Dacia razširila v 44 držav na območju Sredozemlja. Čeprav je Daciina država rojstva, Romunija, med petimi najpomembnejšimi trgi znamke, je Francija po obsegu prodaje njen največji trg, sledi pa ji Italija. Drugo leto zapored je Dacia vodilna znamka po prodaji posameznim kupcem v Evropi. Je tudi na čelu trgov Portugalske in Belgije ter tretja v Franciji.

Taka prodaja e znamki Dacia omogočila, da je v letu 2023 dosegla simboličen mejnik 8 milijonov prodanih vozil. Ta številka, razdeljena po modelih, vključuje 2,78 milijona primerkov modela Sandero, 2,26 milijona Dusterjev, 1,97 milijona Loganov, 630.000 primerkov Dokkerja, 346.000 primerkov modela Lodgy, 93.000 primerkov Springa, 80.000 Joggerjev …

Tu je nekaj podatkov o kupcih znamke:

– 66 odstotkov kupcev je moških;
– 50 odstotkov je starih od 55 do 74 let. Jogger ima najmlajše kupce, od katerih jih je 55 odstotkov mlajših od 54 let;
– več kot 50 odstotkov kupcev v svojem gospodinjstvu nima več otrok. Jogger odstopa od ostalih modelov, saj ima 47 odstotkov njegovih kupcev vsaj enega otroka;
– 40 odstotkov kupcev živi na podeželju, največji delež kupcev s podeželja ima Dacia Spring (50 %); v povprečju kupci prevozijo približno 12.000 kilometrov (11.750 km) na leto, del v mestnem in del v podeželskem okolju.

Rudi Leskovec
foto: Dacia

Povezani članki

3 komentarjev

  1. Kdaj bo, vSloveniji ponubda, Dacia sandero stepyej avtomatik, v vsej Evropi se pridaja, prinas pa ni v ponudbi, vem da bi jih veliko slo v promet. Lp Darko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button