AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Octavia praznuje 25 let!

V septembru 1997 smo jo uzrli na salonu v Frankfurtu.

Škoda Octavia je nesporno glavni adut češke znamke, ki je tudi pri nas zaradi svoje praktičnosti, zanesljivosti in relativne dostopnosti pridobili zavidljivo množico lastnikov. Zato prešerno vzdušje na sedežu Škode v minulih dneh ne preseneča, saj njihov paradni konj praznuje 25. obletnico obstoja.

Zgodovina Škode Octavie sicer sega v leto 1959, ko so takrat Čehoslovaki prvič predstavili majhen družinski avtomobil kot dvovratno limuzino ali trivratni karavan. Izdelovali so ga vse do leta 1971, ko je štafeto predala različnim modelov vse do nam bolj znanega Favorita in kasneje Felicie. Obuditev modela v septembru 1997 je tako drugo poglavje Octavie, ki k sreči še traja in to nadvse uspešno. Takrat je prepričala s 548 litri družinskega prtljažnega prostora, všečno a ne izstopajočo obliko in sodobnim VAG pogonom, vse ostalo je zgodovina.

Danes Škoda Octavia v sodobni podobi beleži že četrto generacijo, ko smo jo prvič uzrli v novembru 2019. S seboj je pripeljala poln pehar sodobnih dobrot in je prvi Škodin model s projicirnim in dvema 10-palčnima digitalnima zaslonoma. Na voljo je tako z bencinskim kot dizelskim pogonom, ki ga je dopolnil še priključni hibrid s skupno zmogljivostjo 180 kW (245 KM).

Škoda Octavia od svoje premiere v letu 1997 redno beleži najvišja mesta na evropskem tržišču, kjer njeni kupci cenijo tako družinsko naravnanost kot dinamiko vRS modelov, zato njene lovorike na različnih evropskih lestvicah in tekmovanjih ne presenečajo.

Blaž Likovič
foto: Škoda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button