AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nyoboltov električni športnik z napredno tehnologijo baterij

Šestminutni postanek za 250 kilometrov dosega.

Britansko podjetje Nyobolt predstavlja revolucionarno tehnologijo baterij, ki bi lahko korenito spremenila prihodnost električnih vozil. Tehnologijo razkrivajo na krovu kompaktnega športnega avtomobila, katerega baterijo je mogoče do polnega oskrbeti v zgolj šestih minutah, kar je brez dvoma nov rekord na področju elektrifikacije.

S tako bliskovitim polnjenjem želijo odpraviti številne izzive, ki jih predstavlja prehod na električni pogon, saj smo bili do sedaj navajeni hitrih postankov na bencinskem servisu, obstoječa električna vozila z ogromnimi baterijami pa tega ne omogočajo. Izdelava trenutnih baterij zahteva ogromno surovin, kar precej obremenjuje okolje in za seboj potegne visoko ceno. Inovativna tehnologija podjetja Nyobolt je v primerjavi precej kompaktnejša in lažja, hkrati ponuja hitro polnjenje – šestminutni postanek na polnilnici povrne do 250 kilometrov dosega.

Nyoboltov električni športnik se pohvali z maso veliko pod mejo dveh ton in uporablja baterijo s kapaciteto 35 kWh, katero lahko z obstoječo polnilno infrastrukturo napolnimo v šestih minutah. Polnjenje z visoko močjo sicer ogroža življenjsko dobo baterije, a Nyoboltova tehnologija dobro prenaša takšne obremenitve, saj po izpostavljenosti baterija več ko 2.000 ciklom hitrega polnjenja niso zabeležili bistvenega padca zmogljivosti. Enako tehnologijo lahko uporabimo tudi pri baterijah z večjo kapaciteto in bi jo lahko razširili na velika prestižna vozila, tovornjake ali avtobuse.

Če ob pogledu na Nyoboltov športni avtomobil kaj hitro pomislimo na Lotusa Elise, se razlog skriva v sodelovanju z oblikovalcem Julianom Thomsonom, ustvarjalcem prve generacije lahkotnega britanskega športnika. Pod vodstvom Nyobolta je nastal kompakten električni športni avtomobil, ki osnovno legende združuje z več širine, dolžine in agresivnejšo postavo. Pri nadaljnjem inženirskem razvoju in realizaciji projekta so pomoč poiskali pri podjetju Callum, saj so želeli v enem paketu združiti odlično razmerje med močjo ter maso. Prihodnost Nyoboltovega športnega avtomobila je zaenkrat še ovita v skrivnost, baterijska tehnologija pa bo v proizvodnjo vstopila prihodnje leto.

Žiga Kolman
foto: Nyobolt

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button