AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

NSU Prinz 4 prerojen z e-tronovo močjo

Prepoznavni klasik iz zahodne Nemčije reinkarniran kot moderni športnik.

Ob praznovanju 150. obletnice Audijevega domovanja v kraju Neckarsulm, je dvanajst vajencev klasičnega NSU Prinz 4 predelalo v električno vozilo imenovano EP4. Pri projektu so sodelovali dijaki različnih avtomobilskih smeri in rodila se je moderna reinkarnacija legendarnega Prinza, katerega so ga izdelovali med letoma 1961 in 1973.

Nadobudni vajenci so želeli ustvariti hiter in vizualno privlačen avtomobil, ki bi se poklonil obletnici mesta. Za osnovno vozilo so izbrali NSU Prinz 4 iz leta 1971, ga v celoti obnovili in opremili z električnim pogonom. Na zadku modela EP4 namesto dvovaljnega bencinskega motorja z 22 kW (30 KM) deluje elektromotor z močjo 176 kW (240 KM) iz modela Audi e-tron, ki ga napaja baterija iz priključnega hibrida Audi Q7 TFSI e quattro. Baterija je nameščena v sprednjem pokrovu, zasnova vozila EP4 pa s hladilnimi elementi in zadnjimi vrati, ki odkrivajo električni motor, spominja na zgodovinske dirkalne avtomobile.

Zunanjost EP4 ohranja značilne linije modela NSU Prinz, vendar so spremenili šasijo in razširili karoserijo, katero zdaj krasijo Audijevi barvi Suzuka siva in Brilliant črna, s poudarki, kot je jubilejni napis 150. Blatniki so bili zasnovani v sodelovanju z Audi Design in izdelani s tehniko 3D tiskanja. EP4 se pohvali še s širokimi kolesi in zadnjim krilcem pritrjenim na kletko, kar zagotavlja športni videz.

V notranjosti so namestili varnostno kletko v signalno rumeni barvi, minimalistične elemente v slogu dirkalnikov in školjkaste Recaro Podium sedeže. Instrumentno ploščo sestavljata enoplanski računalnik in zaslon, ki služita kot merilnik hitrosti, potovalni računalnik in diagnostični sistem. Projekt je vajencem omogočil, da so izkoristili vse pridobljeno znanje in se pri delu spoznali s tehnologijami prihodnosti, kot sta 3D tiskanje ter oblikovanje ogljikovih vlaken. EP4 odraža Audijevo zavezanost mladim talentom in predstavlja vizijo podjetja na področju električne mobilnosti.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button