AvtomobilizemNovice

Novo življenje za najstarejšo Bentley serijo T

Prvi primerek T serije bo ponovno oživel.

Pri Bentleyju vedno s ponosom govorijo o svoji limuzinski seriji T, ki je več kot uspešno nadomestila serijo S in tlakovala pod modelu Mulsanne. Izdelovali so jo med letoma 1965 in 1980 ter skupaj prodali približno 2.500 primerkov, zato si lahko zamislite kako ponosni so na primerek, ki je zares prvi zapustil proizvodno linijo s številko VIN 001. To se je zgodilo 28. septembra 1965, ki so na parkirišče postavili srebrnega T-ja z modrim usnjenim oblazinjenjem in prav ta Bentley serije T se je odpravil na zasluženo celovito prenovo.

Serija T je prvi Bentleyjev model, ki je grajen s tehniko strukturne lupine (monocoque). Ta je združevala vgradnjo podvozja in karoserije v celoto, kar je bilo prvič pri tej znamki. Do leta 1971 so imeli vsi primerki vgrajen 6,25-litrski V8 agregat, ki so ga Britanci predstavili v letu 1959 in se je v bistveno nadgrajeni različici poslovil šele pred tremi leti.

Dotični voz, ki je kar nekaj desetletij stal praktično pri miru in svoje bate v valjih »pretegnil« pred več kot 16 leti, je zdaj postal del elitnega zgodovinskega programa Bentley’s Heritage Collection. V tej kolekciji Bentleyjevih primerkov bo našel svoje mesto čez približno leto in pol, ko se bo v sijoči in originalno prenovljeni podobi vrnil na asfalt. Britanci so prepričani, da bodo obnovili prav vsak sestavni kos, zato bo končna podoba praktično identična tisti ob nastanku. Kot že rečeno, bo na ogled predvidoma v jeseni 2023.

Blaž Likovič
foto: Bentley

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button