AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Zeekr X: Zeekrova vstopnica na evropski trg?

Zeekr razkriva prve fotografije tretjega modela v ponudbi.

Kitajska znamka premijskih električnih avtomobilov Zeekr, ki je nastala pod vodstvom Geelyja, prav tako lastnika Volva in Polestarja, predstavlja novi model X, s katerim želijo nastopiti na evropskem trgu. Tretji član družine, urbani SUV, predstavlja vstopnico v njihovi ponudbi in bo premierno razkrit na avtomobilskem salonu v Šanghaju.

Za snovanje novega Zeekr X so uporabili poznano Geelyjevo platformo SEA (Sustainable Experience Architecture), kakršno uporabljata limuzinski Zeekr 001 in enosprostorec Zeekr 009 ter Smart #1, nekatere komponente si bo novinec delil tudi z najmanjšim električnim Volvom EX30. Za pogon bo zelo verjetno skrbel enak sistem z dvema elektromotorjema kot pri Brabus izvedenki Smarta #1, kar pomeni 428 KM in 543 Nm navora, dovolj za sunkovit pospešek do stotice v štirih sekundah.

Zeekr X v dolžino meri 4.450 mm in ima dolgo medosno razdaljo 2.750 mm. Zaradi sorodnosti s Smartom, bi lahko pod površjem našli baterijo z uporabno kapaciteto 66 kWh, ki shranjuje dovolj energije za 440 kilometrov dosega. Polnjenje poteka preko hitrega priklopa z največjo močjo 150 kW, kar pomeni povrnitev 80 odstotkov napolnjenosti v samo 30 minutah, preko dvosmernega toka z močjo 22 kW pa bo enak proces trajal približno tri ure.

Oblikovanje novega Zeekrovega kompaktnega SUV-ja je vodila globalna ekipa iz Gothenburga, pod vodstvom Stefana Sielaffa, nekdanjega oblikovalca pri Bentleyju in Audiju. Sodoben dizajn sledi smernicam preostalih modelov v hlevu, vendar vpeljuje nekaj svežih elementov. Sprednji del je precej odrezav, linija pri zadnjih vratih se strmo dviguje in se na zadku skoraj združi s strešnim krilcem. Pod njim najdemo skrčeno zadnje okno in vzdolžno osvetlitev, bočna linija pa je zaradi gumbov, ki nadomeščajo kljuke vrat, povsem čista. Čeprav še ni uradno potrjeno, naj bi z novim modelom X, Zeekr poskusil svojo srečo na evropskih tleh.

Žiga Kolman
foto: Zeekr

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button