AvtomobilizemNovice

Novi Volkswagen Tiguan: še zadnjič pred premiero pod kamuflažo

Jeseni prihaja popolnoma novi Tiguan.

Tretja generacija popularnega Volkswagnovega SUV-ja vstopa v zadnjo stopnjo testnih voženj, kar je so izkoristili za razkritje prvih podrobnosti. Novi Tiguan gradi na novi generaciji modularne MQB Evo platforme, ki omogoča vgradnjo priključno-hibridnih sklopov, napredne tehnologije in sodobne digitalizacije. Svetovna premiera novega Tiguana se bo odvila jeseni letos, prodaja pa se bo pričela prihodnje leto.

Tiguan je že vrsto let Volkswagnov globalno najuspešnejši model, s preko 7,4 milijoni prodanih primerkov od prve generacije iz leta 2007. Z letošnjim letom bodo predstavili povsem nov model opremljen z vsemi najmodernejšimi sestavnimi elementi in v sveži podobi. Za osnovo so izbrali modularno platformo, na katero so lahko namestili zadnjo generacijo priključno-hibridnega pogona z električnim dometom do 100 kilometrov, napredno aktivno vzmetenje in notranjost odeli v kakovostnejše materiale.

Velika zanimivost novega Tiguana bodo IQ.Light LED matrični žarometi z opcijsko HD tehnologijo, ki je že na voljo pri večjem bratu Touareg. Prav tako se bo novi Tiguan pohvalil z izboljšanim operacijskim sistemom z intuitivnim načinom upravljanja. Digitalne kokpit bosta sestavljala zaslon za prikaz merilnikov in osrednja enota s kar 15-palci (38 centimetri) premera, preko katerega bomo nastavljali vse od navigacije, zabavnih vsebin in žal tudi klimatsko napravo. Posebnost očiščene sredinske konzole bo nov vrtljiv gumb »Driving Experience Control« s svojim lastnim malim zaslonom, ki bo omogočal pretikanje med funkcijami – izbira voznih načinov, prilagajanje glasnosti in ambientalne osvetlitve.

Kabina bo v primerjavi s predhodniki precej napredovala na področju izbire materialov, saj bodo na račun številih kritik površine kakovostnejše, hkrati bodo udobnejši sedeži, hrup pa ob izbiri akustičnega paketa občutno zmanjšan. Tiguan bo v prihodnje ponujen le s samodejnim DSG menjalnikom, katerega ročico so predstavili ob volan, ki je prav tako opremljen s klasičnimi tipkami namesto takšnih na dotik. Pod površjem se bo Tiguan nove generacije pohvalil z modernim adaptivnim vzmetenjem DCC, dinamičnimi komponentami za preprečevanje nagibanja in elektronsko zaporo diferenciala, za več udobja ali dinamike.

Zavoljo prilagodljive zasnove bodo lahko pod pokrovom motorja namestili različne vrste pogonov, kot so turbodizelski TDI, turbobencinski TSI, blago-hibridni eTSI in priključno-hibridni eHybrid. Vrh izbire bo predstavljal priključni hibrid s 100 kilometri električne avtonomije in možnostjo hitrega enosmernega polnjenja. Čeprav novi Tiguan v primerjavi s predhodnikom ni bistveno zrasel, zaradi bolj optimiziranega koriščenja prostora ponuja več udobja za potnike v drugi vrsti in večji prtljažnik s 648 litri volumna.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button