AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Volkswagen ID. Buzz: Legendarna oblika oživljena v električni dobi

Retro navdahnjen petsedežni družinski mini kombi bo prispel letos jeseni.

Volkswagnova električna družinica ID je bogatejša za morda najbolj zanimiv model do sedaj, sodobno reinkarnacijo klasičnega Bullija, pod imenom ID. Buzz. Novodobni mali kombi ali bolj rečeno družinski enoprostorec, je nastal na enaki platformi kot kombilimuzinski ID.3, podobno kot je bilo v preteklosti, ko je Type 2 nastal na tedanji zasnovi množičnega Beetla.

Ker ID. Buzz uporablja enako zasnovo kot ID.3, ga prav tako žene enak pogonski sklop sestavljen iz elektromotorja z 204 KM, ki žene zadnji kolesni par in 77 kWh baterije. Pri Volkswagnu še ne razkrivajo dejanskega odmerjenega dometa, a pričakujemo lahko številke v območji 250 kilometrov. Da se bomo lahko hitreje vrnili na pot, bo poskrbelo hitro polnjenje z močjo 170-kilovatov, kar pomeni poskok do 80 odstotkov kapacitete v 30 minutah. ID. Buzz bo standardno opremljen tudi z izmeničnim polnjenjem, tako bo mogoče energijo ne le sprejeti, temveč jo tudi vračati nazaj v omrežje.

Serijska oblika ID. Buzz ostaja precej zvesta konceptu iz leta 2017, saj gre za precej standardnega škatlastega enoprostorca s pokončnim vetrobranskim steklom in enostavnimi linijami, vendar je inženirjem kljub takšni obliki uspelo doseči zavidljivo nizek zračen upor 0,29 Cd, kar bistveno pripomore k podaljšanju avtonomije. Da bo izstopal iz povprečja bodo poskrbeli številni detajli, kot sta tanka LED žarometa povezana s svetilnim elementov vse do logotipa, mrežasta maska na spodnjem delu sprednjega odbijača, drsna bočna zadnja vrata in motiv s tremi črtami na zadnjih stebričkih. Zdaj ohranjajo zapis družine ID z vzdolžnim LED svetilom, pod klasično ponudbo pa bo na voljo dvotonsko obarvana karoserija.

Čeprav kombijevska oblika tega ne narekuje, je ID. Buzz relativno kompakten. Z dolžino 4.712 mm je za 192 mm krajši od T6 Caravelle, vendar je z medosno razdaljo 2.988 mm skoraj na enaki ravni večjega sorodnika. To prinaša lažje koriščenje notranjega potniškega prostora, ki je pri serijski različici zasnovan s konvencionalnimi petimi sedeže in ne briljantnimi vrtljivimi sedeži koncepta. Zadnja klop omogoča podrtje naslonov v razmerju 60:40 in se lahko ob želji po dodatnem prostoru za noge ali povečanju prtljažnika, pomika naprej ali nazaj. Ob petsedežni nastavitvi lahko zadek sprejme kar 1.121 litrov prtljage, ob podrtju zadnje klopi pa volumen naraste na 2.205 litrov.

Če si zaželimo dvobarvno zunanjost, bo enako tematiko prejela tudi kabina. Praktično in enostavno zastavljen notranji ambient prinaša osem USB-C polnilnih priklopov in svežo inovacijo Buzz Box – sredinski odlagalni prostor med sprednjima sedežema, kjer se skrivajo strgalo za led, odpirač za steklenice, shranjevalnik plastenk in petlitrski predalček za odlaganje predmetov.

Druga, skoraj pričakovana novost je popoln odmik od usnjenega oblazinjenja. Tudi na volanskem obroču, sedaj oblečenem v sintetični alternativi, medtem ko so talne obloge in sedeži odeti v različne materiale iz reciklirane plastike. S to potezo želijo pri Volkswagnu izničiti ogljični odtis novega ID. Buzz, od proizvodnje do končne dostave.

Na krovu prikupnega enoprosotrca bomo našli sveženj sodobnih tehnologij, večina sistemov je že poznanih iz modelov ID.3 in ID.4. Pred voznikom se 5,4-palčni zaslon z vsemi podatki o vožnji, sredino armaturne plošče pa zastopata 10- ali 12-palčni informacijski zaslon na dotik. Kot pri ostalih modelih so gumbi na volanu in povsod drugje v kabini na dotik (kapacitivni), storitvi Apple CarPlay ter Android Auto je mogoče povezati brezžično. Ne manjkata niti glasovno upravljanje in spletna povezava za vse nadaljnje posodobitve sistema.

Proizvodnja novega ID. Buzz bo stekla v prihajajočih poletnih mesecih, prve dostave pričakujemo že jeseni. Cene in končni paketi opreme bodo predstavljeni ko bomo bližje začetka prodaje.

Žiga Kolman
foto: VW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button