AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Volkswagen ID.3 GTX: Golf GTI po okusu električne mobilnosti

ID.3 GTX bo prava poslastica za ekološko ozaveščene ljubitelje hot-hatchev.

Volkswagen predstavlja prvo strupeno kombilimuzino na električni pogon, ki sliši na ime ID.3 GTX in predstavlja nekakšno alternativo klasičnemu Golfu GTI Clubsport. V primerjavi s standardnim ID.3, kratica GTX prinaša več dinamike, zmogljivosti in športnega sloga na vseh področjih.

Oznaka GTX je od leta 2021 povezana z najzmogljivejšimi modeli v električni družini izdelkov ID. in temelji na uspehu Volkswagnovih dinamičnih modelov GTI, GTD in GTE. Priljubljenost modelov GTX je več ko očitna, saj je vsako peto novo registrirano vozilo ID.4 in ID.5 v Evropi nosi oznako GTX. Zdaj Volkswagen uspešno vozno dinamiko razširja z modelom ID.3 GTX.

ID.3 GTX bo na voljo v dveh različicah s pogonom na zadnji kolesi, pri čemer bo strupeni model ID.3 GTX Performance ponujal izkušnjo hitrega in kompaktnega športnega avtomobila. Kai Grünitz iz Volkswagna opisuje model ID.3 GTX Performance kot električno vzporednico kultnega modela Golf GTI Clubsport. ID.3 GTX odlikujejo edinstvena zunanja oblika, vključno s z nastopaškim sprednjim odbijačem, značilnim za model GTX, s črno obarvanim dovodom zraka, novimi dnevnimi lučmi, črnimi elementi v visokem sijaju in 20-palčnimi platišči Skagen. V notranjosti športni značaj poudarjajo vrhunski športni sedeži, rdeči okrasni šivi in specifičen multifunkcijski volan. Sicer preostanek kabine, kot je digitalni predel z novim 12-plačnim osrednjim zaslonm, sledi smernicam prenove standardnega ID.3.

Za pogon kompaktnega ID.3 GTX je zadolžen sklop, ki bo poskrbel za veliko nasmeškov na obrazu, saj se moč prenaša zgolj na zadnji kolesni par. Vstopno različico bo poganjal elektromotor z 210 kW (286 KM), izvedenko GTX Performance pa enota s 240 kW (326 KM) in kar 545 Nm navora. Pospešek do stotice pri GTX Performance se bo odvil v 5,6 sekundah (6 sekund pri GTX), kar je podobno kot pri dosedanjem kralju hot-hatchev, Golfu GTI Clubsport. Najvišjo hitrost GTX-ov so povečali na 180 km/h oziroma 200 km/h pri izvedenki Performance.

Za napajanje elektromotorjev bo zadolžena baterija s kapaciteto 79 kWh, kjer bo shranjene dovolj energije za največ 600 kilometrov dosega. S pomočjo hitrega polnilnega priklopa z močjo 175 kW bo mogoče baterijo do 80 odstotkov oskrbeti v 26 minutah. Dvojec športnih ID.3 bo na trg zapeljal predvidoma v poletnih mesecih, ko bodo znane tudi cene, zdaj predvidene nad mejo 45 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button