AvtomobilizemGospodarska vozilaNovice

Novi Volkswagen Amarok: Mogočna vrnitev v sodelovanju z modrim ovalom

12 let po predstavitvi prve generacije, je luč sveta z novim videzom in naprednejšo tehnologijo, ugledala druga generacija Amaroka.

Ime Amarok je bilo dve leti odsotno iz prodajne flote nemškega velikana, a sedaj se udarni poltovornjak v povsem novi preobleki vrača na sceno. Kot je veljalo za prejšnjo generacijo, bo Amarok ponujal več premijskega občutka v primerjavi s konkurenco, hkrati bo poskušal zapolniti vrzel, ki jo je v tem segmentu pustil Mercedes razred X, obenem se bo po robu postavil Toyoti Hilux in nenazadnje sorodnem Fordu Ranger.

Kot že poznano, je nova druga generacija Amaroka nastajala vzporedno z novim Fordom Ranger, vendar se med seboj oblikovno močno razlikujeta, skupen je recimo le osrednji del karoserije, od dna vetrobranskega stekla do zadnjega dela kabine, vse ostalo se razlikuje. Sprednji del Amaroka definira visoka maska v slogu preostalih Volkswagnovih SUV-jev, nad blatniki so ohranili značilno oglato linijo, na zadku najdemo svetila v obliki črke C in napis Amarok vtisnjen v prtljažna vrata.

Notranjost je povem modernizirana z 8-palčnimi virtualnimi digitalnimi merilniki in 12-palčnim pokončnim osrednjim zaslonom na dotik, katerega si deli z Rangerjem, ohranjene so prav tako klavirske tipke pod zaslonom in stikala za odpiranje oken. Vse ostalo je delo Volkswagnovih oblikovalcev, ki so želeli vpeljati več premijskega občutka. Multifunkcijski volan ohranja fizične tipke in je podobne zasnove kot pri večini osebnih modelov, celoten sistem bo gnal domač operacijski sistem, vključno z nastavljanjem klimatske naprave, kar žal poteka preko zaslona.

Volkswagen je potrdil izbiro dveh karoserijskih različic, pet različnih motorjev in izbiro ročnega ali samodejnega menjalnika. Amarok je z dolžino 5.350 mm, širino 1.910 mm in medosno razdaljo 3.270 mm občutno večji od predhodnika, tako bo v tudi v notranjosti ponujenega več udobja, več bremena bo seveda sprejel tudi zadnji tovorni prostor. Tam bo mogoče naložiti tovor z največjo maso 1,16 tone, dragoceno prtljago bo možno skriti z električno pomičnim pokrovom, medtem ko je vlečna zmogljivost odmerjena pri 3,5 tonah.

Poleg klasične razporeditve s petsedežno kabino, bo nemški poltovornjak v slogu ameriškega brata na voljo s pomanjšano enojno kabino in zajetnim nakladalnim prostorom, ki lahko sprejme dve evropaleti. Poleg dveh karoserijskih variant bo Volkswagen ponujal celo zbirko dodatne opreme, vključno z različnimi pokrivali tovornega prostora, opremo za vleko, nosilce za kolesa in močnejši strešni nosilec zmožen zdržati 350 kilogramov obremenitve.

Sedaj pokukajmo še pod pokrov motorja, kjer bo osnovo zastopal 2-litrski TDI dizelski motor s 110 kW (150 KM), vendar le na afriških trgih, pri nas bo enak agregat zmogel 125 kW (170 KM). Nad njima bo BiTDI dizel z dvema turbopolnilnikoma, ki bo ustvaril 150 kW (204 KM), vrh ponudbe bo predstavljal 3-litrski V6 TDI s 177 kW (241 KM) in 600 Nm navora. Na določenih trgih bo na voljo še 2,3-litrski turbobencinski TSI ali bolje poznan kot Fordov 2.3 EcoBoost z 222 kW (302 KM). Vsi motorji z močjo preko 200 KM bodo standardno opremljeni z 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom, šibkejše izvedenke bodo kombinirane s šeststopenjskim ročnim ali avtomatskim menjalnikom. Serijski bo seveda tudi 4MOTION štirikolesni pogon, z različnimi voznimi profili glede na podlago in vremenske razmere.

Kljub robustnejši naravi je novi Amarok tehnološko zelo napreden pick-up, z drastično večjim poudarkom na varnosti kot pri predhodnem modelu. Na krovu bo kar 20 asistenčnih sistemov, kamor spadajo tudi adaptivni tempomat s prepoznavanjem prometnih znakov, matrični LED žarometi, sistem prepoznavanja šibkejših udeležencev v prometu, pripomoček za parkiranje in kamera s 360-stopinjskim pogledom.

Podrobnejši podatki, predvsem stopnje opreme, bodo znani proti koncu letošnjega leta, ko bo stekla tudi prodaja na ključnih trgih, v Sloveniji je začetek pričakovan za spomladi naslednje leto.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button