AvtomobilizemNovice

Novi stari Land Rover Defender Trophy II

Vnovična vrnitev znamenitega klasičnega Defenderja.

Land Rover obuja klasičnega Defnderja v obliki omejene serije Trophy II, s čimer se poklanjajo zmagovalnem Defenderju na dirki Camel Trophy leta 1989. Če vam zven imena ostaja v ušesih, razlog tiči v podobni lanskoletni seriji Defender Trophy, a med soimenjakoma je nekaj kritični razlik.

Kot vse prejšnje Trophyje tudi novega poganja osemvaljni bencinski motor, natančneje 5-litrska V8 enota, ki proizvede 405 KM in 515 Nm navora, kar se preko osemstopenjskega ZF samodejnega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa. Skladno s večjo zmogljivostjo pogonskega sklopa so moderniziranega Defenderja opremili z izboljšanim zavornim sistemom – v 335 mm diske spredaj in 300 mm diske zadaj, grizejo štiribatne čeljusti.

Zaradi terenske naravnanosti so primerno okrepili podvozje in vzmetenje, ki ponuja več hoda ter več vzdržljivosti, kar je dodatno podprto še z zajetnimi 18-palčnimi jeklenimi platišči ter terensko obutvijo. Kot rezultat lahko Defender Trophy II brez težav brodi skozi 500 mm globoko vodo. Za varovanje karoserije na brezpotju bo poskrbela delna kletka okoli kabine, za lažje reševanje iz zagat pa sprednji vitel. Motor pred udarci ščiti jeklena plošča, vidljivost v zahtevnih razmerah bo boljša z 1,27 metrskim LED svetilnim elementom, strešni prtljažnik bo dosegljiv z zadnjo lestvijo.

V notranjosti je Defender Trophy II kljub svoji zastareli zasnovi svetlobna leta pred klasičnimi brati, saj je oborožen s Recaro športnimi sedeži, razširjenim usnjenim oblazinjenjem. Ambient je presenetljivo sodoben in digitaliziran navkljub dejstvu, da je v sredini armaturne plošče svoj dom našla posebno za to izdajo Defenderja narejena analogna ura znamke Elliot Brown. Da je stvar lahko popolna, so pri dotični znamki športnih ur pripravili posebno serijo v povezavi z obujenim Defenderjem, pri čemer serija zapestnih ur seveda ni tako zelo omejena kot flota vozil. Torej za piko na i poskrbi ura na sredini armaturne plošče, odeta v ujemajoč kamuflažni vzorec.

Le-ta se razteza čez celotno zunanjostjo, s čimer se tudi najbolj razlikuje od lanskoletnega rumeno obarvanega Defenderja Trophy. Belo-črna kamuflažna poslikava predstavlja 23 znamenitih off-road lokacij, vključno z Land-Roverjevimi odpravami v južni Afriki, Laosu in Peruju. Tako kot lanskoletna izdaja, bo tudi letošnja omejena na 25 primerkov, z začetno ceno 268 tisoč evrov za model 90, medtem ko so ure na voljo v zameno že za približno 600 evrov.

Žiga Kolman, Blaž Likovič
foto: Land Rover

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button