AvtomobilizemNovice

Novi Porsche 911

Medgeneracijska prenova prinaša hibridni pogon in …

Pripnite se, globoko vdihnite in se pomirite z dejstvom, da bo tudi uporniška Porsche 911 Carrera na voljo z baterijo poleg bencinskega agregata, zaenkrat le v modelu GTS. Ostale različice ohranjajo ne-elektrificiran pogon. Nekoč smo v slovo mahali zračno hlajenim agregatom, danes že samostojnim agregatom, vodilni za krmilom športne znamke pa panično mirijo, da bo 911 poslednji ne-električni model v njihovi floti. In kot kaže, so mu dnevi počasi šteti …

Nemci so predstavili prenovljeno serijo 992 za modelno leto 2025, ki prinaša znamenito 911 silhueto, a pri GTS različici v zadku nameščeni 3,6-litrski šestvaljnik z e-asistenco Performance Hybrid in električni turbopolnilnik, vse skupaj za sistemsko zmogljivost 541 KM in 610 Nm navora. Ni slabo kajne? Po drugi strani bomo razveselili bencinske romatike, ki prisegajo na ne-elektrificriane modele, saj preostali člani 911 flote (k sreči) ohranjajo trilitrske prisilno polnjene bokser motorje.

Če si za trenutek ogledamo napredno tehniko Performance Hybrid v Carreri GTS, opazimo že omenjen in nov 3,6-litrski šestvaljni bokser, ki sam zmore 485 KM in 570 Nm. Hibridna asistenca je omogočila umik dveh turbopuhal v zameno za eno električno krmiljeno enoto, ki ima svoj 11 kW zmogljiv električni pogon na gredi med turbino in kompresorjem. Rezultat je izredno hiter odziv, praktično nezaznavna turbo luknja in nenazadnje tudi možnost polnjenja 400-voltne baterije, torej vračanja energije nazaj v sistem. Tam energijo hrani majhna 1,9 kWh zajetna baterija, ki poleg turbopuhala pita še elektromotor s 33 KM. Slednji domuje med bokserjem in 8-stopenjskim menjalnikom z dvema sklopkama.

Celotna tehnologija je dodala slabih 47 kilogramov več k skupni masi GTS modela, ki je sedaj po drugi strani bolj zmogljiv in nemški športni voz do stotice katapultira v pičlih treh sekundah, kar nekaj pa k agilnosti pripomorejo novi aerodinamični elementi – nove vertikalne lopatice za dovod hladilnega zraka, ki se pri modelu GTS krmilijo glede na sistemske zahteve.

Preostale spremembe so zgolj manjše kozmetične narave, mednje sodijo nekoliko posodobljene sprednje in zadnje luči, pri čemer so slednje postale še malenkost tanjše. Preostali modeli v Carreri 911 štirikolesni druščini so ostali gnani s trilitrskim twin-turbo šestvaljnikom bokser zasnove, ki je nekoliko pridobil na moči. Prej je v najbolj osnovni različici razvil 385 KM, po novem jih 394.

Še beseda ali dve o ceniku. Temeljna Carrera vas bo olajšala za približno 129 tisočakov, medtem ko je 911 GTS na domačem nemškem trgu ocenjen na 170.600 evrov, kar je 15 tisočakov več kot prej.

Blaž Likovič
foto: Porsche

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button