AvtomobilizemNovice

Novi Porsche 911 GT3 RS je praktično postal dirkalnik

Nora aerodinamika, DRS in zmogljiv motor so le glavne točke Porschejevega novega uničevalca rekordov stez.

992 generacija Porscheja 911 ima novega težko pričakovanega člana, dirkaško nastrojenega GT3 RS, ki bo najbolj znamenito družino obogatil skoraj štiri leta po prihodu aktualne različice ikone. Ljubitelji Porscheja smo precej preprosta bitja, če bi vrhunski 4-litrski atmosferski šestvaljnik vgradili v katerokoli obliko, bi ga oklicali za vrhunski izdelek, če pa se znajde v paketu, kot je GT3 RS, nas v celoti prevzame.

Novi 911 GT3 RS ne potrebuje obsežno predstavitev, kajti že na prvi pogled razkrije svoj pravi namen. Ko ustvarjalci dirkaške rakete poudarijo, da je njihov 230 tisoč evrski športni avtomobil »cestno legalen«, takoj ugotovimo kaj lahko pričakujemo. Skoraj nobeno presenečenje ni, da se novi GT3 RS močno spogleduje z zmagovalnim Le Mans dirkalnikom 911 RSR in 911 GT3 R iz lastniškega prvenstva. Zavoljo napredne aerodinamike lahko pri hitrosti 200 km/h ustvari 409 kilogramov potiska k tlom in kar 860 kilogramov pri 285 km/h. Te številke so dosegli z ogromnim zadnjim krilcem, difuzorjem in manjšimi usmerjevalci zraka po celotni karoseriji.

Zaradi tolikšnega potiska k tlom, doseže najvišjo hitrost 296 km/h oziroma 22 km/h manj od običajnega GT3, se pa zaradi visoko motiviranega bokser motorja s 386 kW (525 KM) in 465 Nm navora ter nizke mase 1.450 kilogramov, z mesta do stotice požene v vsega 3,2 sekundah. Pogon je vselej speljan na zadnji kolesni par preko bliskovitega sedemstopenjskega dvosklopčnega PDK menjalnika.

Ponovno se vračamo k impresivni aerodinamiki, ki je namreč poglavitna lastnost GT3 RS, saj v primerjavi s predhodnikom ustvari kar dvakrat toliko potiska k tlom in celo trikratnik aktualnega 911 GT3. K temu kot že rečeno privede motošportna usmeritev novega GT3 RS, opremljen celo z DRS (Drag Reduction System) sistemom v slogi bolidov Formule 1, ki poskrbi za zmanjšanje zračnega upora. Mehanizem je nameščen za zadnjem krilcu in ob pritisku gumba v trenutku odpre loputo in maksimalen potisk k tlom spremeni v nastavitev za doseganje višje hitrosti, obenem zadnji spojler deluje kot zračna zavora pri agresivnem zaviranju.

Na tem področju še vedno glavno vlogo opravljajo zajetne zavore, standardno s 408 mm kolutmi spredaj in 380 mm zadaj, v katere grizejo šest ter štiribatne čeljusti. Redni obiskovalci dirkališč bodo lahko za daljšo obstojnost izbrali karbon-keramične zavore z nekoliko večjimi diski. Na voljo bo tudi poznani Clubsport paket, ki prinaša varnostno kletko, šesttočkovno vpetje varnostnih pasov in gasilni aparat. Kot se za Porsche pričakuje, je za doplačilo mogoče dobiti kletko iz ogljikovih vlaken in magnezijeva platišča, kar maso vozila zniža za 14 kilogramov.

Pri doseganju nepojmljive dinamike so pri Porscheju posegali po vseh mogočih elektronskih pripomočkih, tako lahko prilagajamo odmik od tal, trdoto blažilnikov in delovanje diferenciala, pozabili niso niti na štirikolesno krmiljenje. Shujševalna kura je prinesla vrata, blatnike, sprednji pokrov in streho iz ogljikovih vlaken, ki se razteza tudi v špartansko notranjost s trakovi namesto kljuk, manjka celo informacijski sistem, sedeža pa sta dirkaška školjkasta odeta v usnje ter alkantaro, kot preostanek notranjosti.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button