AvtomobilizemNovice

Novi Opel Grandland tudi povsem električno

Več prostornosti, napredne tehnologije in različna izbira elektroficiranih pogonov.

Na avtomobilsko sceno je zapeljal povsem novi Opel Grandland, s katerim nemška znamka postavlja nova merila v segmentu kompaktnih SUV-jev. Še naprej ostaja zvest svojim prednostim, le da v novi generaciji uvaja električni pogonski sklop, ki s pomočjo moderne zasnove obljublja do 700 kilometrov dosega med polnjenji.

Novi Grandland je elegantno zaokrožen in dinamično obarvan SUV s popolnoma električnim pogonskim sklopom. Oblikovno se naslanja na smernice konceptnega vozila Opel Experimental, vključno z osvetljenim logotipom Blitz in napisom znamke ter naprednim LED sistemom osvetlitve Intelli-Lux Pixel HD.

Kot prvi Oplov model na platformi STLA Medium predstavlja Grandland Electric pomemben korak na področju elektromobilnosti. Zavoljo nove zasnove je Grandland v primerjavi s predhodnikom pridobil 173 mm v dolžino, 19 mm v višino in 64 mm v širino, ravnodušn medosna razdalja 2.784 mm prav tako nudi več notranjega prostora ter prtljažnik, ki lahko s 550 zraste na 1.641 litrov volumna. Njegova nova arhitektura omogoča učinkovito pakiranje baterije s kapaciteto 73 kWh ali 98 kWh, sodobnih elektromotorjev in napredne toplotne črpalke ter hitro polnjenje, saj se do 80 odstotkov napolni v zgolj 26 minutah. Pri manjši bateriji pogon premore z 210 KM, pri večji pa nudi 240 KM. Čeprav še nič ni potrjeno, bi lahko v prihodnje dodali še zmolgjivo različico z dvema elektromotorjem in štirikolesnik pogonom.

Povečane dimenzije in drzen dizajn, vključno s 3D vizirjem in osvetljenim logotipom Opel Blitz, izražajo samozavest in veličino. V notranjosti Grandland ponuja prostorno in privlačno okolje s horizontalno postavitvijo elekentov armaturne plošče z digitalnimi merilniki pred voznikom in 16-palčnim osrednjim zaslonom na dotik, kupci pa lahko dodatno izberejo projicirni zaslon. Čeprav je digotalizacija zelo močna, so se pri Oplu odločili pomembne bližnjice in hitre tipke za upravljanje klimatske naprave ohraniti v klasični fizični obliki. Potniko bodo sedeli na nagrajenih ergonomskih sedežih AGR, ki so opremljeni z električnimi vzglavniki za večje udobje, inovativne funkcije, kot je Pixel Box, pa zagotavljajo funkcionalne rešitve za shranjevanje. Notranjost poudarja vsestranskost in udobje z več kot 35 litri odlagalnih prostorov ter razširjeno uporabo recikliranih tkanin.

Za tiste, ki imajo raje alternativne pogonske sklope ali še niso pripravljeni povsem presedlati na elektriko, lahko pri novem Grandlandu izberejo 48-voltni blaho-hibridni ali priključno-hibridi sklop. Slednji je sistem nove generacije, ki nudi do 85 kilometrov neslišne vožnje v električnem načinu, blagi hibrid pa 1,2-litrski bencinski trivaljnik s 100 kW (136 KM) združuje s kompaktnim električnim sistemom z 28 KM, združenim znotraj šeststopenjskega samodejnega menjalnika. Ne glede na pogonski sklop Grandland zagotavlja dinamično in udobno vožnjo zaradi napredne tehnologije blaženja in Oplove značilne stabilnosti.

Širok nabor sistemov za pomoč vozniku, vključno s samodejnim aktivnim tempomatom in sistemom Intelli-Drive 2.0, zagotavlja varno ter udobno vožnjo. Parkiranje in manevriranje olajšata parkirni pilot s 360-stopinjsko kamero Intelli-Vision. Opel Grandland združuje inovativno tehnologijo, osupljivo obliko in prostorno vsestranskost ter tako vodi Oplov portfelj SUV in pospešuje strategijo elektrifikacije. Slovenski prodajni saloni in ceste se bodo novega Grandlanda razveselile proti koncu letošnjega leta, žal pa vse izboljšave pomenijo, da bo vstopna cena verjetno presegla 40 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button