AvtomobilizemNovice

Novi Opel Grandland GSe: čas za višjo stopničko

Priključno-hibridni Opel Grandland GSe bencinski motor združuje z dvema električnima.

Tesno za petami vročih Opel Astra in Astra Sports Tourer GSe, je na sceno pridirjal poskočni Grandland GSe, s še bolj zmogljivim priključno-hibridnim pogonom s štirikolesnim pogonom in dinamično nastavljenim podvozjem.

Čeprav Grandland GSe še vedno uporablja enak 1,6-litrski štirivaljni turbobencinski motor, v kombinaciji z baterijo še neznane kapacitete (verjetno enakih 12,4 kWh kot pri Astri GSe), vendar z dvema elektromotorjema, vsakim na svoji osi. Poleg pridobitve stalnega električnega štirikolesnega pogona, je Grandland GSe občutno zmogljivejši od ostalih modelov, s skupno sistemsko močjo 221 kW (300 KM) in pospeškom do stotice v 6,1 sekundah. Najvišja hitrost je omejena na 235 km/h, v povsem električnem načinu lahko doseže 135 km/h.

Opel zaenkrat ne navaja podatkov dosega v električnem načinu vožnje, a če uporablja enak sistem kot Astra GSe, se bo baterija preko 7-kilovatnega priklopa napolnila v manj kot dveh urah. Objavili so le porabo, ki v povprečju znaša ekonomičnih 1,3 l/100 km, v okolje pa Grandland GSe izpusti 31 g/km ogljikovega dioksida.

Velika prednost Grandlanda GSe v primerjavi s standardnimi različicami je pridobitev unikatnega vzmetenja s tršimi vzmetmi in adaptivnimi blažilniki znamke Koni, s tehnologijo frekvenčno-selektivnega blaženja. Ta omogoča prilagajanje karakteristik vzmetenja glede na vozno podlago, v iskanju udobja ali dinamične izkušnje. Grandland GSe po Oplovem mnenju ponuja natančno in enakomerno odzivnost, hkrati ohranja odlično stabilnost ob zahtevnem zaviranju ter zavojih pri visoki hitrosti.

Nobena športna različica avtomobila ni popolna brez oblikovnih popravkov, ki so pri Grandlandu prinesli posebne GSe embleme, 19-palčna lahka platišča v slogu koncepta Mante GSe, nekaj odrezavih elementov na sprednjem odbijaču, možnost izbire črnega pokrova motorja in objemajoče športne sedeže odete v alkantaro. Prodaja poskočnega Grandlanda GSe bo stekla predvidoma zgodaj prihodnje leto, nekoliko prej bodo znane tudi cene.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button