AvtomobilizemNovice

Novi Mitsubishi ASX: Captur po japonsko

Druga generacija Mitsubishija ASX je nastala na osnovi Renaulta Captur.

Japonski proizvajalec predstavlja prvi sad sodelovanja z evropsko znamko Renault. Gre za Capturja preobraženega v novega ASX, s katerim bodo nadaljevali prodajo na preostalih trgih evropskih držav, preden se s prihodnjim letom pridruži še naslednja generacija Colta, na osnovi Clia. S kompaktnim križancem želijo ohraniti prisotnost na stari celini, preden bodo pripravljeni na električno ofenzivo.

ASX ali Outlander Sport, kot je poznan na tujih trgih, predstavlja najpomembnejši model v Evropi, prvič predstavljen leta 2010. Druga generacija izdelana na CMF-B platformi naveze Reanault-Nissan-Mitsubishi, bo nastajala v Renaultovi tovarni Valladolid v Španiji, začetek prodaje je predviden marca prihodnje leto, v paleti pa bo umeščen pod priključnim-hibridom Eclipse Cross.

Oblika novega ASX nam je več kot poznana, saj se redno srečujemo z novim Capturjem, katerega opredeljuje plavajoča silhueta vse od sprednjega do zadnjega dela, kar popestri kontrastno obarvana streha. Dinamično oblikovanje dopolnjuje nov sprednji element Dynamic Shield, z robustno zastavljeno masko na sredi katere domuje ikonični logotip treh diamantov.

V drugo bo ASX na voljo s široko izbiro pogonskih sklopov, da bi izpolnili različne potrebe na evropskem trgu. Vrh ponudbe bo predstavljal priključni hibrid sestavljen iz 1,6-litrskega bencinskega motorja, dveh elektromotorjev, samodejnega menjalnika in 10,5 kWh baterije. Drugi na seznamu je klasičen hibrid z 1,6-litrskim bencinarjem, prav tako dvema elektromotorjema, vendar manjšo 1,3 kWh baterijo. Vstopnico bosta predstavljala blagi hibrid z 1,3-litrskim prisilno polnjenim bencinskim motorjem v kombinaciji z ročnim ali dvosklopčnim menjalnikom ter litrski turbo trivaljnik z ročnim menjalnikom.

Notranjost ohranja Capturjeve poteze s praktično zasnovo in prostornim prtljažnikom ter veliko sodobne tehnologije. Pred voznikom se nahajajo digitalni merilniki, na sredini armaturne plošče pa pokončen informacijski zaslon na dotik. Na krovu so prisotni tudi vsi najnujnejši vozni in varnostni pripomočki – aktivno ohranjanje voznega pasu, zaviranje v sili, adaptivni tempomat in še veliko drugih. Čeprav na prvi pogled tako ne deluje, je zaradi spremenjenih karoserijskih detajlov ASX malenkost krajši in širši od Capturja ter obogaten s svežimi 17- ali 18-palčnimi platišči.

Žiga Kolman
foto: Mitsubishi

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button