AvtomobilizemNovice

Novi Mini Cooper tudi s petimi vrati

Vendar zgolj z bencinskima motorjema.

Družini novega Minija Cooper se je pridružila nova petvratna različica 5 Door, ki z dodatnim parom vrat in petimi sedeži združuje ikonično obliko s praktičnostjo ter sodobnimi funkcijami, zaradi česar je privlačna izbira za širok spekter kupcev.

Mini Cooper 5 Door ohranja značilen slog znamke, ki ga zaznamujejo kompaktni proporci, okrogli žarometi in šesterokotna maska. Z dolžino 4.036 mm, širino 1.744 mm in višino 1.464 mm je petvratni Cooper uravnotežen med okretnostjo in udobnim notranjim prostorom. Podaljšana medosna razdalja, ki meri 72 mm več od modela 3 Door, prinaša večji prostor za noge potnikov zadaj in udobnejšo vožnjo. Znanjost je mogoče odeti v različne privlačne barve, kar se lahko usklajuje s 16-, 17- ali 18-palčnimi platišči.

Za razliko od kompaktnejšega brata, 5 Door ne bo na voljo z električnim pogonom. Pod motornim pokrovom bosta brnela dva bencinska motorja, in sicer osnovni 1,5-litrski trivaljnik s 115 kW (156 KM) in 230 Nm navora ali 2-litrski štirivaljnik s 150 kW (204 KM) ter 300 Nm navora. Oba nudita veliko poskočnosti, medtem ko slednji nudi igrivo dinamiko pravega gokarta s pospeškom do stotice v 6,8 sekunde. Na voljo je zgolj sedemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik.

V notranjosti petvratnega Cooperja se uravnoteženo združujeta funkcionalnost in slog. Na zadnjih sedežih se udobno namestijo trije potniki, funkcija deljenega zlaganja klopi v razmerju 60:40 pa omogoča prilagodljiv tovorni prostor. V standardni konfiguraciji prtljažnik nudi 275 litrov prostora, z zloženimi sedeži pa do 925 litrov.

Kakovostni materiali, pozornost do podrobnosti in sodobna tehnologija ustvarjajo prijetno kabino. Info-zabavne funkcije vključujejo osrednji 9,4-palčni okrogel zaslon na dotik, integracijo pametnega telefona in navigacijo. Mini Cooper 5 Door je opremljen z naprednimi varnostnimi tehnologijami, kot sta recimo samodejno zaviranje v sili in opozorilo za zapustitev voznega pasu, poleg tega pri manevriranju pomagajo parkirni senzorji ter kamera za vzvratno vožnjo. Dodatno sta na voljo še navigacija z razširjeno resničnostjo in odlično Harman Kardon ozvočenje.

Cooper 5 Door zavoljo natančnega krmiljenja, odzivnega zavornega sistema in dobro uglašenega vzmetenja, ohranja značilno energično vozno dinamiko. Zaradi svoje kompaktne velikosti je idealen za mestno vožnjo, medtem ko potovanja po avtocesti na nazadjujejo. Kot predhodnik tudi novi Cooper 5 Door vzpostavlja harmonično ravnovesje med slogom, praktičnostjo in užitkom v vožnji. Ne glede na to, ali se gibljete po mestnih ulicah ali se odpravite na vikend pobege, ta malček obljublja navdušujočo vožnjo. Za osnovno izvedenko bo na našem trgu potrebno odšteti najmanj 29.050 evrov.

Žiga Kolman
foto: Mini

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button