AvtomobilizemNovice

Novi Mercedes-AMG SL 43 kot vstopni roadster

Štirivaljnik s tehnologijo F1 za manj zahtevne ljubitelje vetra v laseh.

Do danes ste ob nakupu Mercedes-AMG modela SL samodejno obkljukali enega izmed dveh V8 agregatov, ki sta »2+2« roadsterja zvočno in dinamično oplemenitila. Tokrat so šli Nemci korak dlje (ali nazaj, odvisno kako obrnete), saj so predstavili novo različico s štirivaljnim agregatom, ki bo seveda vstopnica v SL-ov svet.

Čeprav je število valjev prepolovljeno, ne bo Mercedes-AMG SL 43 od muh. Njegovo turbopuhalo je namreč derivat tehnologije iz karavane F1 in tlači zrak v dvolitrski bencinski agregat, iz katerega so s pomočjo blage hibridne tehnologije iztisnili kar 381 KM in 480 Nm navora. Nič kaj sramežljivi podatki za brezstrešnika, ki bo tudi videzno nekoliko manj agresiven od svojih zmogljivejših bratov SL 55 in SL 63. Do stotice pospeši v 4,9 sekunde, kar ravno tako ni zanemarljiv podatek.

Pogon je speljan zgolj na zadnji kolesni par, medtem ko je štirikolesni 4Matic+ sistem na voljo le ob V8 različicah. Če temu dodamo še dobrih 140 kilogramov manj kot pri SL 55 je jasno, da je SL 43 pravcati uživaški roadster, ki veščemu vozniku nudi prenekateri adrenalinski podvig. Da bo zabava zagotovljena tudi pri nižjih hitrostih so mu AMG-jevci namenili še aktivno krmiljenje zadnjih koles z opcijskim adaptivnim vzmetenjem.

Zložljiva streha je tako kot pri V8 izvedenkah tvorjena iz treh plasti in zagotavlja tako zvočno kot toplotno izolacijo, ki se lahko namesti ali pospravi v 15-ih sekundah in vse do hitrosti 60 km/h.

Notranja arhitektura, materiali in tehnologija so pričakovano privzeti iz že znanih SL 55 in SL 63 različic. Bolj razveseljujoče je dejstvo, da lahko pričakujemo precej nižjo ceno kot pri V8 pogonu, vendar bomo morali za potrditev počakati še mesec dni, kajti cenik prihaja šele z majem.

Blaž Likovič
foto: MB

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button