AvtomobilizemNovice

Novi Mercedes-AMG C 43 4MATIC: Nov elektrificiran 2-litrski motor in večja moč

Mercedes predstavlja prvo pravo športno AMG različico nove generacije razreda C.

V prihajajočem mesecu bo na ceste zapeljala prva nabrušena AMG izvedenka nove generacije Mercedesa razred C, ki z novim motorjem in svežo tehnologijo prikazuje, kaj gre pričakovati v novi elektrificirani dobi AMG-ja. Limuzinskega ali karavanskega AMG C 43 bo poganjal turbobencinar z blago-hibridno pomočjo, medtem ko bo polnovredni C 63 preklopil na priključno-hibridno energijo.

Podajmo se kar k najbolj pomembnem področju, torej tistemu, kar se po novem skriva pod motornim pokrovom. Staro V6 enoto je nadomestil 2-litrski turbo štirivaljnik z oznako M139, kot ga poznamo iz poskočne kombilimuzine A 45 S, ki premore 300 kW (408 KM) in 500 Nm navora. Poskok moči iz prejšnjih 390 konjev, bo dodatno podprt z 48-voltnim blago-hibridnim sistemom, neko kot pri novem SL 43 Roadster, ki lahko po potrebi doprinese 10 kW (14 KM). Za prenos moči tokrat skrbi devetstopenjski samodejni menjalnik Speedshift 9G z mokro zagonsko sklopko.

Čeprav je novi C 43 zasnovan na modernizirani MRA platformi prejšnje generacije razreda C, tako kot večina konkurentov (BMW M440i in Audi S4) uporablja stalen štirikolesni pogon. Brez skrbi, zabave bo še vedno dovolj, saj 4MATIC še vedno več moči, kar do 69 odstotkov, pošilja na zadnji kolesni par, za boljše manevriranje in dinamiko pa bo skrbelo serijsko štirikolesno krmiljenje.

Odličen nov pogonski sklop je zaslužen za presenetljive številke zmogljivosti, kot je pospešek do stotice v 4,6 sekunda in najvišja hitrost elektronsko omejena na 250 km/h – na voljo je AMG Driver’s paket, ki odklene končno hitrost 265 km/h. Kljub temu, da ne gre za čistokrvnega AMG C 63, je novinec C 43 prejel močnejše zavore s 370 mm hlajenimi koluti in šestbatnimi čeljustmi na sprednjem koncu.

Kot se za Mercedesa z AMG oznako spodobi, je opremljen z razširjenim izbirnikom voznih programov – Slippery, Comfort, Sport, Sport + in Individual. Oba Sport profila odkleneta maksimalno zmogljivost motorja, pohitrita pretikanje prestav in povečata odzivnost krmiljenja ter trdoto vzmetenje. Slednje je standardno oboroženo z adaptivnimi blažilniki, ki konstantno prilagajajo delovanje glede na vozno podlago, vseeno pa je mogoče lastno nastavljanje s tremi nivoji – Comfort, Sport in Sport +.

Oblikovno bomo novega C 43 od povprečja ločili po AMG specifični sprednji maski s pokončnimi kromiranimi letvicami, agresivnejšimi stranskimi zračniki na prednjem odbijaču, zadnjem odbijaču z lažnim difuzorjem in štirimi izpušnimi cevmi. Serijsko bo C 43 sedel na 18-palčnih lahkih platiščih, na voljo bodo še 19- in 20-palčna. Že povsem znanem oblikovanju zunanjosti, bo sledila nič kaj pretresljiva notranjost, odeta v Artico umetno usnje, kar bodo nekoliko povzdignili rdeči šivi, rdeči varnostni pasovi in športne stopalke ter določene podrobnosti, ki razkrivajo pravo naravo avtomobila.

Armaturna plošča oborožena z dvema zaslonoma ostaja nespremenjena z izjemo MBUX informacijskega sistema, ki ima novo bližnjico AMG Dynimic Select, kjer lahko dostopamo do podatkov o športni vožnji – hitrost, pospeški, čas krogov na stezi itd. Poleg limuzinske oblike s 455-litrski prtljažnim prostorom, bo AMG C 43 4MATIC ponujen kot praktičen karavan s 490 litri prostornine. Kolikšna bo cena trenutno najzmogljivejšega razred C še ni znano, vendar lahko pričakujemo začetek pri vsaj 65 tisoč evrih.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz, YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button