AvtomobilizemNovice

Novi Mercedes-AMG C 63 S: Polovica valjev, a s hibridno močjo do 680 KM

Mercedesova ikonična super limuzina se vrača z najmočnejšim 2-litrskim štirivaljnim motorjem in prvič s podporo hibridne tehnologije.

Res, da novi Mercedes-AMG C 63 E-Performance ne izpolnjuje največjih pobožnih želja po rohnečem V8 motorju, se s bo odkupil z zmogljivim motorjem podprtim s hibridno tehnologije iz Formule 1. Srebrne puščice so novo generacijo športne limuzine s pomočjo najmočnejšega 2-litrskega štirivaljnika in priključno-hibridnega sistema popeljali na sam vrh v svojem segmentu.

Najprej kar brez odlaganja pokukajmo pod pokrov motorja, kjer tiči najmočnejši serijski štirivaljni motor, vsaj po poročanju Mercedesa. Vzdolžno nameščeno dvolitrsko enoto podpira električni turbopolnilnik, ki moč potiska vse do 350 kW (476 KM), za doseg maksimalnih 680 KM (170 več od predhodnika) in 1.020 Nm navora, pa sta zaslužna še elektromotor na zadnji osi ter kompaktna 6,1 kWh baterija z maso zgolj 89 kilogramov. Izbira priključno-hibridnega pogona je kriva za poskok mase vozila na 2.111 kilogramov oziroma 2.145 kilogramov pri karavanski različici. Vsa ustvarjena moč se preko devetsopenjskega samodejnega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa, tako se novi C 63 S E-Performance do stotice izstreli v 3,3 sekundah in doseže najvišjo hitrost 250 km/h (280 km/h z opcijskim paketom).

Kot v svetu Formule 1, je bila hibridna plat C 63 razita z mislijo na takojšnje dovajanje maksimalne moči in učinkovito regeneriranje energije, zato je vsaka individualna celica baterije opremljena s tekočinskim hlajenjem. Kljub športnim kredencam, se novi priključno-hibridni C 63 pohvali z ekonomično porabo 5,8 litrov in emisijami ogljikovega dioksida samo 156 g/km. Povsem neslišno bo mogoče prevoziti do 13 kilometrov do hitrosti 125 km/h, polnjenje z močjo 3,7 kW bo baterijo napolnilo v uri in 40 minutah.

Elektromotor na zadnji osi ima tudi dvostopenjski menjalnik, moč pa lahko po potrebi pošilja tudi na sprednji kolesni par, zavoljo mehanske povezave štirikolesnega pogona. Na krovu je še elektronsko nadzorovan diferencial z delno zaporo, 4MATIC+ modeli imajo vgrajen še Drift način, tako kot večji brat E 63 S. Kot prvem avtomobilu tega kova, so mu namenili serijsko krmiljenje zadnjih koles z 2,5-stopinjskim kotom rotacije. Med standardno opremo se je znašlo tudi AMG Ride Control adaptivno blaženje z različnimi programi delovanja, odvisno od izbire voznega profila – Electric, Comfort, Battery Hold, Sport, Sport+, Race, Slippery in Individual. Hibridni sistem je prav tako odklenil možnost regenerativnega zaviranja s štirimi nivoji intenzivnosti.

Zaradi odmika od grmečega V8 motorja, so morali ubrati drugačen pristop pri ustvarjanju nadvse pomembne zvočne spremljave. Med vožnjo v električnem načinu je zaradi varnosti šibkejših udeležencev prometa opremljen s posebnim signalnim zvokom, vklop motorja z notranjim izgorevanjem pa aktivira okrepitev zvoka preko ozvočenja. Kljub pomanjkanju polovice valjev, obljubljajo športno doživetje, drugačno od ostalih štirivaljnikov.

Namesto zvoka, se bo novi C 63 odkupil s prej omenjeno zmogljivostjo in seveda podobo, ki ga bo ločila od povprečja. Od običajnega razreda C je za 76 mm širši in precej bolj agresiven, z namrščenim sprednjim odbijačem z velikimi zračniki in pokončnimi režami maske, zadaj ga krasijo zajeten difuzor, štiri izpušne cevi in manjše krilce. Sedi na sveže oblikovanih 19-palčnih športnih platiščih, ki lahko z doplačilom merijo do 20 palcev. Če je zunanja podoba nastopaško namrščena, je notranjost zadržano nasprotje, brez pretiranega dirkaškega stila. Sedeži so bolj objemajoči športni, na športen volan pa so namestili rotacijske gumbe za hitro izbiro načina vožnje. Seveda je mogoče po želji prilagajati barve in materiale kabine. Kdaj prihaja na trg in kakšne bodo cene, bodo pri Mercedesu objavili naknadno.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button