AvtomobilizemNovice

Novi Maserati GranTurismo: lepota po italijansko in mogočen V6

Maserati je odrgnil pregrinjala z novega GranTurisma z uglašenim V6 Nettuno srcem.

Ikonična italijanska znamka čudovitih prestižnih avtomobilov se z oznako Folgore pomika v električno dobo, vendar še niso pozabili na dobre stare bencinske čase, kar dokazuje povsem novi GranTurismo oborožen z zmogljivim šestvaljnikom.

Ker so za osnovo uporabili novo moderno platformo, ki lahko sprejme tako klasične motorje, kot električni pogon, so v osrčje vgradili aktualen Nettuno 3-litrski V6 podprt z dvema turbopolnilnikoma, kakršnega smo že spoznali pri superšportniku MC20. Agregat opremljen s tehnologijo iz sveta Formule 1, bo na voljo v dveh stopnjah moči. Vstopnico bo predstavljal model GranTurismo Modena, ki premore 360 kW (490 KM) in 600 Nm navora, kar se standardno (pri vseh izvedenkah) prenaša na vsa štiri kolesa preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika. Pospešek do stotice so odvije v 3,9 sekundah, najvišja hitrost je 300 km/h. Tisti željni po še, bodo lahko izbrali model Trofeo, pri katerem enaka strojnica ustvari 405 kW (550 KM) in 650 Nm navora. Doseg stotice je skrajšan za štiri desetinke, maksimalna hitrost je odmerjena pri 330 km/h.

Ne glede na izbiro konjenice, masa novega GranTurisma znaša 1.795 kilogramov, kar je za štirisedežnega in štirikolesno gnanega GT-ja relativno malo. Takšen rezultat so dosegli z razširjeno uporabo lahkotni materialov, kot je aluminij, ki naj bi predstavljal kar 65 odstotkov strukture, in magnezija. Med standardno opremo vključili adaptivno zračno vzmetenje, diferencial z mehansko zaporo pri Modeni in elektronsko nadzorovano enoto pri dražjem Trofeu. Za varno zaustavljanje trizobega lepotca bodo skrbele Brembo zavore s šestbatnimi čeljustmi in 380 mm koluti, ki se skrivajo za 20-palčnimi platišči spredaj ter 21-palčnimi zadaj. Obe različici novega GranTurisma sta oboroženi z najnovejšim modulom nadzora delovanja sistemov, ki prilagaja karakteristike vzmetenja, motorja, izpušnega sistema in menjalnika glede na izbran program – Comfort, GT, Sport in Corsa.

Maseratijevi oblikovalci so na srečo ostali zvesti svojim koreninam in nekako poustvarili prečudovito eleganco prejšnje generacije GranTurisma, seveda obogateno z določenimi značilnimi sodobnimi potezami. Opazimo lahko delčke MC20 in Grecale SUV-ja, s pokončno postavljenima žarometoma, izoblikovanimi blatniki in izrazitim pokrovom motorja ter seveda tradicionalno ovalno masko s trizobim logotipom v središču. Dolgo dvovratno silhueto z nizko plavajočo streho dopolnjujejo poudarjeni boki, zaključi jo preprost zadek s tanko LED osvetlitvijo – res prava paša za oči.

V notranjosti je pričakovan sodoben pristop z moderno tehnološko podporo, ki se razprostira na 12,2-palčnih digitalnih merilnikih, 12,3-palčnem osrednjem informacijskem zaslonu na dotik, ostale funkcije (klimatska naprava in podobno) je prevzel manjši 8,8-palčni zaslon pod njim, kar je kabino očistilo od nepotrebnih fizičnih tipk. Na voljo bosta tudi projicirni zaslon in digitalno vzvratno ogledalo. Po besedah ustvarjalcev, so veliko poudarka namenili funkcionalnosti, s tem razlogom so ohranili zadnja sedeža, medtem ko prtljažnik meri uporabnih 310 litrov.

Na krovu sta se znašla tudi drastično izboljšan pametni glasovni asistent in digitalna ura s spremenljivim prikazom. Celoten skupek novih tehnologij bo podpiral posodabljanje preko spleta (over-the-air) in brezžično povezovanje s storitvama Apple CarPlay ter Android Auto. Da bi še bolje poudarili potovalne kredence GranTurisma, so ga oborožili z vsemi naprednimi asistenčnimi in varnostnimi sistemi, kot so adaptivni tempomat, aktivno ohranjanje voznega pasu, kamera s 360-stopinjskim pogledom in dinamični pogled na cesto s 3D grafikami ostalih vozil. Prihod vrhunskega novega Maseratija GranTurismo je predviden spomladi prihodnje leto, ko bodo znane tudi cene, ki pa brez dvoma ne bodo nižje od 170 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Maserati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button