AvtomobilizemNovice

Novi Koenigsegg CC850: Originalen hiperšportnik prerojen s 1.385 KM in naprednim ročnim menjalnikom

Koenigsegg je po 20 letih delovanja predstavil reinkarnacijo modela CC8S.

Koenigsegg je izdelal čisto nov avtomobil, ki spominja na njihovega najstarejšega. Ekskluzivna jubilejna serija modelov CC850 prinaša čudovitega hiperšportnka, odetega v brezčasno oblikovanje švedske znamke, mogočen motor in inovativen ročni menjalnik.

Sedaj že legendarni Koenigsegg CC8S, je pred dvajsetimi leti v najvišjo raven hitrih avtomobilov vpeljal brezčasno oblikovanje, ki deluje sveže še danes in številke zmogljivosti novih dimenzij. Novinec CC850 se vizualno poklanja prvemu letalcu in ustanovitelju podjetja Christianu von Koenigsegg na njegov petdeseti rojstni dan. Skladno bodo izdelali zgolj 50 primerkov reinkarniranega CC8S, prvi prototip bo zapeljal v roke lastnika samega, ostali so že razprodani.

Res, da je CC850 oblikovno nesporno podoben svojem najstarejšem predniku, je pod površjem zelo moderen, saj je zasnovan na togi karbonski monokok šasiji modela Jesko, z dvojno vpetim vzmetenjem (double-wishbone) spredaj in zadaj, nastavljivimi blažilniki ter Koenigseggovim posebnim Triplex zadnjim blaženjem, ki ob pospeševanju zmanjša dvig nosu avtomobila. Pri brutalnem Jesku si je prav tako sposodil 5-litrski V8 podprt z dvema turbinama in brez vztrajnika, ki poleg grmeče zvočne spremljave ustvari 1.185 KM oziroma 1.385 KM ter 1.383 Nm navora ob uporabi mešanice E85 z etanolom.

Koenigsegg še ni objavil številk zmogljivosti, a brez skrbi lahko pričakujemo nore podatke, sploh če upoštevamo, da CC850 na tehtnici pokaže le 1.385 kilogramov. Njegova največja zanimivost pa se skriva pri prenosu moči – šeststopenjski ročni menjalnik. Seveda ne gre za običajen ročni pretikač, ampak za inovativen sistem Engage Shift, zasnovan okoli hišnega Light Speed menjalnika. Po dvoletnem razvoju jim je uspelo izdelati menjalnik, ki lahko glede na vozni način prilagaja prestavna razmerja, za popolno nastavitev v primeru vožnje na stezi ali normalni cesti, hkrati lahko ob pomiku čudovite ročice do konca desno in navzdol, preklopimo v samodejni način z devetimi stopnjami.

Kot poudarja Koenigsegg, gre za sistem brez primere, ki osrednja točka nostalgično zastavljene notranjosti z okroglimi analognimi merilniki, odete v presežke ogljikovih vlaken in kakovostnega usnje. Naravnost fantastična je videti tudi zunanjost, prepredena z gladkimi in preprostimi linijami, za piko na i poskrbijo retro platišča v slogu telefonskih številčnic ter trojne zadnje luči, kot pri modelu CC8S.

Žiga Kolman
foto: Koenigsegg

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button