AvtomobilizemNovice

Novi Hennessey Venom F5 Roadster cilja na naslov najhitrejšega kabrioleta

Hennessey Venom F5 se predstavlja v različici z odstranljivo streho.

Slovito ameriško podjetje Hennessey, se predstavlja z novim Venomom F5 Roadster, ki v krajšem razmaku sledi norem kupejevskem hiperšportniku. Z njim ciljajo na rekordno najvišjo hitrost 300 milj na uro (482 km/h), malenkost manj od mejnika 500 km/h, komor želijo potisniti tistega s trdo streho. Izdelati nameravajo 30 primerkov Roadsterjev.

Teksaška raketa Venom F5 Roadster se bo s svojimi zmogljivostmi postavila po robu Koenigsegga Regere in seveda Bugattija Mistral, ki se prav tako pripravlja na prevzem rekorda najhitrejšega kabrioleta. Z Roadsterjem bodo dosegli tudi nove višave na področju cene, saj bodo izdatno dražji od 1,8 milijonskih kupejev, a kljub vsemu je vseh 30 že razprodanih in čakajo na začetek proizvodnje v novembru.

S svojo masko 1.406 kilogramov, je Roadster od kupeja težji za skromnih 46 kilogramov, strešni panel pa tehta zgolj 8 kilogramov, kar nebi smelo oteževati odstranjevanja eni sami osebi. Novost pri kabrioletu je zadnji steklen panel namesto zaprtega pokrova motorja, izdelan iz posebnega stekla po standardu uporabe v letalstvu, da lahko zdrži sile pri hitrosti nad 480 km/h in temperature preko 540 stopinj Celzija.

Pod tem steklenim okencem domuje enak 6,6-litrski V8 podprt z dvema turbinama, razvit in izdelan pod lastno streho, ki ustvari neverjetnih 1.817 KM. Vsa ta konjenica se preko sedemstopenjskega samodejnega menjalnika prenaša zgolj na zadnji kolesni par. Pod površjem bomo za lažje krotenje sredinsko nameščene zveri našli še vzmetenje z dvojnim vpetjem (double-wishbone), specialne blažilnike podjetja Penske, karbon-keramične zavore, s kolutmi znamke Brembo in AP Racing čeljustmi, na vseh štirih koncih so lahkotna aluminijasta kovana platišča obuta v Michelin Pilot Sport Cup 2 pnevmatike.

Hennessey zaenkrat še ni razkril številk zmogljivosti Roadsterja, a njegov brat s fiksno streho se pohvali s pospeškom do 300 km/h v samo 8,4 sekundah in do stotice v času 2,6 sekund. Na področju oblikovanja sta si obe različici Venoma F5 precej podobni, s agresivno karoserijo, katero vodi aerodinamika, kupci imajo med drugim možnost dodatka večjega zadnjega krilca in bolj zašiljenega sprednjega odbijača.

Osrednja točka notranjosti Venoma F5 ostaja volan v slogu bolidov Formule 1, kjer številni mali gumbi nadzirajo običajne funkcije, kot so smerniki in brisalci. Za oglatim volanom se nahaja 7-palčni digitalni zaslon za prikaz podatkov vožnje, zasnovan v slogu lovskih leta, ki glede na program vožnje spreminja grafike prikaza. Kabina je pri Roadsterju malenkost bolj luksuzna kot pri kupeju, odeta v mešanico usnja in alkantare, za udobje na daljših poteh bosta poskrbela klimatska naprava ter 9-palčni informacijski zaslon povezljiv s pametnimi napravami.

Žiga Kolman
foto: Hennessey

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button