AvtomobilizemNovice

Novi GX: Land Cruiser po Lexusovo

Nova generacija Lexus GX uvaja robustnejši pristop in sodobno tehnologijo.

Lexus že od nastanka leta 1989 predstavlja številne inovacije in premika meje tehnologije, tudi na področju oblikovanja velikokrat presenetijo. Vse omenjeno se odraža v novem modelu GX, pravem terenskem borcu, ki japonsko znamko pelje v nove segmente in v lov za novimi kupci.

GX je povsem nov model od zasnove do oblikovanja, ki vsekakor sporoča svoje namene in sposobnost kljubovanja zahtevnejšim razmeram. Oblikovno se GX ponaša z dolgo in široko karoserijo, nazaj pomaknjenima sprednjima stebričkoma ter poširjenimi blatniki, s čimer so ustvarili postaven videz. Sprednja maska ohranja prepoznavno obliko, vendar je vse bolj robustno, žarometa sta postavljena precej visoko za boljšo vidljivost na brezpotju. Čisto nasprotje je notranjost, ki navdušuje s sodobnim in odprtim oblikovanjem, vozniško osredotočenim kokpitom Tazuna ter dobro vidljivostjo. Armaturno ploščo zastopajo digitalni merilniki in 14-palčni osrednji zaslon na dotik, kjer se prikazujejo vsi pomembni podatki. Notranji prostor bo mogoče izbrati v konfiguraciji s petimi ali šestimi sedeži, s podrto zadnjo klopjo pa bo dovolj prostora za prevoz gorskega kolesa z 29-palčnimi kolesi.

Novo oblikovanje pod površjem skriva tudi nov pogonski sklop, natančneje 3,5-litrski V6 podprt z dvema turbinama, ki ponuja bistveno boljšo zmogljivost od predhodnega V8, hkrati je kompaktnejših dimenzij. Novinec pohvali z močjo 260 kW (354 KM) in 650 Nm navora, kar se na vsa štiri kolesa prenaša preko 10-stopenjskega samodejnega menjalnika Direct Shift, ki je nadomestil staro šeststopesnjsko enoto. Dodatna konjenica pod pokrovom omogočata, da z novim GX brez težav vlečemo prikolico z maso 3.500 kilogramov in se brez težav odpravimo na zahtevno brezpotje. Pri razvoju vzmetenja, krmiljenja in nastavitvah stabilnosti je med drugim sodeloval tudi profesionalni reli dirkač.

Lexus želi z novim GX zadostiti potrebe širši publiki, ki ne želijo le klasičnih križancev ali SUV-jev, s katerimi le stežka zapeljemo na neurejene površine. Prodaja novega GX bo na izbranih trgih vzhodne Evrope stekla začetek prihodnjega leta, morebiten prihod v centralni del ali trg severne Amerike še ni napovedan.

Žiga Kolman
foto: Lexus

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button