AvtomobilizemNovice

Novi GR Yaris se odlično odreže tudi na zeleni pentlji

Strupeni Yaris je na dirkališču Nordschleife v družbi najbolj zmogljivih kombilimuzin.

Nobena skrivnost ni, da je večina avtomobilskih navdušencev naravnost obožuje novo Toyoto GR Yaris, homologacijsko specialko reli dirkalnika, ki na različnih področjih razkazuje svoje sposobnosti. V osnovi je namenjena vijugastim cestam, vendar se odlično izkaže tudi na najbolj zahtevnih dirkališčih, kar dokazuje nemški Sport Avto z zavidljivim časom na zelenem peklu. Pod okriljem enakega voznika je GR Yaris z Nordschelifom opravil v praktično enakem času kot prejšnja (FK2) generacija Honde Civic Type R.

Vsi smo seznanjeni z oznako Type R in kaj prinaša, zato je tak dosežek Yarisa še veliko bolj zanimiv. Prejšnja generacija Civica Type R premore 310 konjev, ki se prenašajo na sprednji kolesni par, kar ga je uvrstilo med najbolj zmogljive strupene kombilimuzine. Pogonski sklop GR Yarisa na drugi strani ponuja 50 KM manj, a se pohvali z oprijemljivim štirikolesnim pogonom.

Toyota sicer ni objavila svojega uradnega časa na Nürburgringu, imajo pa pri Sport Auto veliko izkušenj podiranjem rekordov. Za odličen dosežek 8 minut 14,93 sekund je zaslužen mojster Christian Gebhardt. Iz videoposnetka je razvidno kako domače se na stezi počuti GR Yaris, saj je njegov čas primerljiv še z BMW-jem 1M Coupe in veliko močnejšim Range Roverjem Sport SVR.

Žiga Kolman
foto: Sport Auto

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button