AvtomobilizemNovice

Novi Ford Ranger Raptor naposled s pravim bencinskim motorjem

Naslednja generacija Rangerja Raptor s skoraj 300 KM bo prispela še letos.

Ko je Ford pred nekaj leti predstavil Rangerja Raptor, so marsikoga močno navdušili s primerno umerjenim terenskim poltovornjakom, ki pa je imel eno veliko pomanjkljivost. Pod pokrovom motorja je tičal dolgočasen 2-litrski turbodizel z 213 KM. Res da je proizvedel 500 Nm navora, a to vsekakor ni niti približek drame in duše, kot jo ima ameriški F-150 Raptor z V8.

Takšnega stroja žal v Evropi ne bomo nikoli deležni, so pa pri Fordu vseeno poslušali kritike in drugo generacijo Rangerja Raptor opremili z veliko bolj ustreznim 3-litrskim EcoBoost twin-turbo V6 bencinskim motorjem. Precej ustreznejši šestvaljnik bo proizvedel 288 KM in 491 Nm navora, prav tako bo preko aktivnega izpušnega sistema lepše zapel od predhodnika. Pri modrem ovalu ne razkrivajo nobenih številk zmogljivosti, vendar vodja programa obljublja hitrost na ravni vroče kombilimuzine in to na brezpotju!

Za razvoj tokrat skrbi avstralski oddelek Ford Performance, ki je v celoti preuredil podvozje Rangerja, za lažje kljubovanje zahtevnim podvigom. Novo vzmetenje prinaša več hoda, aktivne FOX Racing blažilnike, dodatno je okrepljena zaščita vitalnih delov podvozja, sedaj iz 2,3 mm debelega jekla. Ustrezno je bila ojačana tudi šasija, novih je sedem različnih voznih profilov in sistem stalnega štirikolesnega pogona z elektronsko nadzorovanim dvostopenjskim reduktorjem ter zaporama diferencialov spredaj in zadaj.

Na zunaj ga bomo brez težav ločili od povprečnih Rangerjev, saj je s svojimi dimenzijami resnično nastopaški. Glavna je širina – čez celotno sprednjo masko se razprostira napis Ford, blatniki so izdatni širši zaradi lažje namestitve zajetnih terenskih pnevmatik, ovitih okoli unikatnih Raptor 17-palčnih platišč. V notranjosti so ga opremili s školjkastima športnima sedežema, številnimi oranžnimi okrasnimi elementi, magnezijevima obvolanskima ročicama, gigantskim 12-palčnim zaslonom na sredini armaturke in12,4-palčnimi digitalnimi merilniki.

Najboljša novica? Novi Ranger Wildtrak bo na naše ceste zapeljal šele spomladi 2023, medtem ko bo Raptor pridirjal že letos poleti. Glede cen gre pričakovati rahel dvig v primerjavi z odhajajočim dizelskim Rangerjem Raptor, ki je pri nas ocenjen na najmanj 64 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button