AvtomobilizemNovice

Novi Ford Mondeo le za kitajski trg

Peta generacija Mondea prinaša popolno preobrazbo in umik iz evropskega trga.

Na avtomobilistično sceno se vrača ime Mondeo, dodeljeno novi generaciji ikoničnega družinskega avtomobila, ki bo na ceste zapeljala že v letošnjem letu, vendar nič več na stari celini ali severni Ameriki, tokrat izključno na kitajskem.

Da gre za skoraj v celoti za kitajski model, je jasno že ob prvem pogledu na oblikovanje in zaradi dejstva, da so ga zrisali v Fordovem dizajnerskem centru v Šanghaju na Kitajskem. Prav tako ga bodo izdelovali v isti državi, vzporedno z novim SUV-jem Evos, ki je bil nekaj časa mišljen kot Mondeov naslednik.

Novi Mondeo si bo zelo verjetno z Evosom delil platformo, prevzema pa tudi številne oblikovne elemente novega sloga uvedenega s strani novega križanca. Postavni maski se pridružujeta LED dnevni svetili povezani z elementom vzdolž celotnega sprednjega dela, glavna žarometa pa se nahajata malenkost nižje. Strešna linija je postala precej kupejevsko obarvana, zadek pa ohranja nekaj tradicionalnosti z osvetlitvijo, ki malce spominja na Mustangovo in manj na Evosovo v obliki črke C.

Ford je v novo generacijo Mondea vpeljal številne premijske elemente, kot so skrite kljuke vrat in kombinacije črnih ter kromiranih okrasnih obrob. V primerjavi z odhajajočo generacijo je pridobil 63 mm v dolžino in 23 mm v širino, medtem ko je za 104 mm zrasla medosna razdalja, kar prinaša več udobja za zadnje potnike.

Modri oval ne razkriva podrobnosti notranjega oblikovanja, a pričakujemo lahko podobno zasnovan ambient kot pri Evosu. Višje stopnje opreme bodo skoraj zagotovo prejele veliko digitalno ploščo razprostrto čez celotno armaturko, sestavljeni iz 12,3-palčnih digitalnih merilnikov in kar 27-palčnega info-zabavnega zaslona. Sistem uporablja kitajsko programsko opremo SYNC 2.0, razvito s strani tehnološkega podjetja Baidu.

Informacij ni niti na področju podgoških sklopov, vendar pobegla homologacijska dokumentacija kitajskega ministrstva za industrijo in tehnologijo predlaga dva nova motorja – 1,5-litrsko in 2-litrsko bencinsko enoto, slednja z 240 KM.

Ford Mondea na kitajskem trgu prodaja že od leta 2002, ki je tja zapeljal v drugi generaciji in z lokalno privlačnejšo preobleko, prav tako ga izdelujejo v tovarni v Chongqingu. Proizvodnja aktualne generacije modela bo v Evropi zaključena v marcu, zamenjave pa na naših tleh ne bo.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button