AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi električni MG 4 obljublja 450 kilometrov dometa

MG predstavlja novega konkurenta Volkswagna ID.3, ki je pod imenom Mulan že navdušil kitajski trg.

Najnovejši član rastoče družine električnih avtomobilov pri MG-ju je komiblimuzinski model 4, ki bo z dostopno ceno poskušal spodrezati prevlado nemškega konkurenta Volkswagen ID.3. Pred kratkim se je že predstavil v različici Mulan za kitajski trg, sedaj prihaja evropska izvedenka, s potrjenim začetkom prodaje v zadnji četrtini letošnjega leta.

Kljub vse večjem povpraševanju po SUV-jih, se kombilimuzine podobnih dimenzij kot MG 4, uspešno prodajajo na stari celini, kar bo ključno za uspeh novinca. Gre za njihov prvi model izdelan na povsem namenski električni platformi imenovani Modular Scalable Platform ali MSP, na kateri bodo zrasli tudi preostali prihajajoči model.

Z dolžino 4.287 mm, širino 1.836 mm in višino 1.506 mm se uvršča v samo zlato sredino družinsko usmerjenih kombilimuzin C segmenta. Poleg nove zasnove ga opredeljuje svež oblikovalski jezik, s katerim se odmikajo od aktualne ponudbe in vstopajo v moderno električno dobo. Sprednji del je razmeroma zašiljen s tankima žarometoma, zdaj pa z vzdolžno osvetlitvijo malenkost spominja na nekatere Toyotine modele. Seveda na slog križancev niso čisto pozabili in ga opremili s črnimi plastičnimi okrepitvami na dnu vrat ter na zadnjem odbijaču, kar daje občutek postavne drže.

Uporaba namenske MSP platforme je v notranjosti odklenila več uporabnega prostora, predvsem zaradi odstranite osrednjega tunela menjalnika, sicer je celotna postavitev preprosta in brez številnih fizičnih tipk. Sredinska konzola z vrtljivim izbirnikom prestav je nameščena nekoliko višje, na vrhu armaturne plošče pa najdemo velik osrednji informacijski zaslon na dotik in digitalne merilnike pred novim dvokrakim volanom.

Nizko držo novega MG 4 je omogočila platforma MSP, saj obe baterijski opciji v debelino merita zgolj 110 mm, obenem bo zaradi modularnih sposobnosti možno prilagajanje medosja med 2.650 mm in 3.100 mm, idealno tako za kombilimuzinsko nadgradnjo ali večjega SUV-ja. Zelo tanki baterijski sklopi lahko dosegajo kapaciteto med 40 in 150 kWh.

V primeru MG 4 bosta na voljo dve bateriji, osnovna s kapaciteto 51 kWh bo ponujala do 350 kilometrov dometa z enim polnjenjem, večja s 64 kWh pa do 450 kilometrov. Obe izvedenki bo poganjal en elektromotor, z močjo 170 KM v kombinaciji z manjšo baterijo in 204 KM z večjo. Slednji bo lahko stotico dosegel v manj kot osmih sekundah, najvišja hitrost bo pri obeh omejena na 160 km/h. MG v prihodnje načrtuje izdelavo modela s štirikolesnim pogonom in dvema elektromotorjema. Hitrosti polnjenja zaenkrat ne razkrivajo, vendar platforma MSP trenutno uporablja 400-voltno arhitekturo, a lahko jo nadgradijo na hitrejšo 800-voltno.

Prav tako ne razkrivajo cenovne umestitve in različnih stopenj opreme, vendar več podrobnejših informacij pričakujemo proti koncu leta, ko bodo začeli sprejemati naročila. Pričakujemo lahko ceno v območju 28 tisoč evrov, kolikor stane dobro opremljeni MG ZS EV.

Žiga Kolman
foto: MG

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button