AvtomobilizemNovice

Novi Dacia Jogger: Dacia za velike družine!

Romunska ofenziva se seli v segment velikih enoprostorcev.

Danes so pri Dacii poskrbeli za pozornost avtomobilske srenje, saj so predstavili povsem nov model Jogger. Dejansko gre za nam že znanega Lodgya, ki bo pod imenom Jogger namenjen družinam s sedmimi člani. Po besedah Romunov ima Jogger vse ključne elemente za novo štirikolesno uspešnico – praktičnost karavana, volumen enoprostorcev in slog športnega terenca. Skupek vseh teh atributov je cenovno dostopen in uporaben družinski voz.

Kot že njegovo ime, bo v svoja nedrja najraje sprejel aktivne družine, ki se često vozijo na dinamične družinske izlete.

Ključni podatki:

– Prostornina prtljažnika od 160 do 1.819 litrov.
– Modularna razporeditev sedeže, od 2 do 7 sedežev.
– Modularni strešni nosilci.
– Sprva na voljo z bencinskima trivaljnikoma TCe 110 in TCe 100 ECO-G agregatoma, kasneje sledi hibridna različica.
– Trije multimedijski sistemi.
– Naročila odprta v novembru, prve dostave kmalu po vstopu v 2022.

Ljubitelji praktičnih in uporabnih družinskih vozil se pripnite. Tu je namreč novi Dacia Jogger, križanec po meri aktivnih in velikih družin. Sicer temelji na enaki platformi kot novi Sandero in po njem prevzema tudi podobo. Vsled uporabnosti za družinske izlete je od tal oddaljen 200 milimetrov, medtem ko celotna karoserija meri nekaj čez štiri metre in pol. Videz je nasploh robusten in zanimiv, nedvomno pa celotno podobo zaokrožijo LED svetila z značilnim Y svetlobnim podpisom dnevnih luči. Zadnje luči so postavljene pokončno in tako zagotovile še več prostora za široka zadnja vrata, ki bodo z veseljem sprejela zajeten volumen prtljage in opreme.

Vsled dolžine 4,5 metra in skoraj treh metrov medosne razdalje, je prostornost vozila ena izmed njegovih ključnih prednosti. Druga in tretja sedežna vrsta sta odstranljivi, ravno tako so modularno prilagodljivi strešni nosilci. Ambient sam po sebi ne preseneča, saj je večinoma povzet po novem nedavno predstavljenem Sanderu.

Multimedija bo podprta s tremi med seboj dopolnjenimi sistemi. Osnova je Media Control. S posebnim žepom za priključitev pametnega mobilnika nam omogoča nadzor nad multimedijo kar preko naše nepogrešljive naprave. Naj bo to navigacija, glasba, telefon ali informacije o vozilu, vse boste lahko nadzirali preko mobilnika. Media Display je nadaljnji sistem, ki jo tvorijo zvočni sistem s štirimi zvočniki in osrednji 8-palčni zaslon, ki je orientiran proti vozniku. Podpira povezljivost naprav z Android ali iOS operacijskim sistemom. Nenazdanje je tu še Media Nav, ki dopolnjuje tehnologijo Media Display z razširitvijo brezžične povezljivosti. V vozilo doda dva dodatna zvočnika in dva USB priključka.

Revolucije pod motornim pokrovom za začetek ne bo. Tam bosta domovala ali litrski trivaljnik TCe 110 (110 KM in 200 Nm) ali že znani ECO-G 100 agregat, ki kombinira bencinsko mešanico s pogonom na plin. V letu 2023 pa si lahko obetamo prvega hibridnega štirikolesnika pri Dacii, saj bo takrat na ceste zapeljal Jogger Hybrid. Ta bo imel vgrajen 1,6-litrski atmosferski agregat in dva elektromotorja, ki bosta energijo črpala iz 1,2 kWh zajetne baterije z 230-voltnim sistemom.

Med vidnejšimi elektronskimi pomočniki bi izpostavili samodejno zaviranje v sili, sistem za nadzor mrtvega kota, parkirni asistent in pomoč pri speljevanju v klanec.

Dimenzijski podatki:

DxŠxV [mm]: 4.547 mm x 1.784 x 1.632
Medosna razdalja: 2.897 mm
Oddaljenost od tal: 200 mm
Volumen prtljažnika: 160 – 213 L ob vseh vrstah, 565 – 712 L brez tretje, 1.819 L brez druge in tretje vrste. V primeru 5-sedežnika prtljažnik meri med 708 in 842 L.

Blaž Likovič
foto: Dacia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button