AvtomobilizemNovice

Novi Caterham Seven 340 kot S in R

Caterham Seven 275 odstopa mesto novemu 340.

Caterham je pripeljal novo serijo Seven 340, s katero bodo nadomestili starajočega Seven 275, čeprav se med seboj na prvi pogled bistveno ne razlikujeta. Kljub temu je pod površjem lahkotnega retro športnika ogromno novosti.

Največja bo zagotovo sprememba pod dolgim nosom, kjer sedaj ukinjen Fordov Sigma motor nadomešča atmosferski 2-litrski štirivaljnik Duratec, ki premre (127 kW ) 173 KM in 174 Nm navora, kar je 25 odstotkov več moči od predhodnika. Čeprav številk zmogljivosti še niso podali, pričakujemo izdatno izboljšanje 6,1-sekundnega pospeška do stotice, kolikor je zmogel stari 275. Seven 340 je prvič na voljo v dveh različicah. Prvi je prejel oznako S in je ustvarjen za več potovalnih užitkov, medtem kot je strupeni R ustvarjen za dirkaške podvige.

Z dodatkom teh dveh možnosti opreme so po mnenju britanskega podjetja ustvarili najbolj vsestranskega Caterhama do sedaj. Pri obeh je standarden petstopenjski ročni menjalnik, 340S se pohvali z milejšim cestno nastavljenim vzmetenjem, klasičnimi 14-palčnimi litimi platišči, običajnim vetrobranskim steklom, stranskimi okni in črnim usnjenim oblazinjenjem. Nastrojeni 340R je opremljen z diferencialom z delno zaporo, športnim vzmetenjem, 15-palčnimi Orcus platišči, štiritočkovno vpetimi varnostnimi pasovi, karbonsko armaturno ploščo in kompozitnim vetrobranskim steklom.

Zaradi obsežne uporabe lahkotnih materialov, je masa obeh modelov odmerjena malenkost nad mejo 500 kilogramov, kar bo skupaj s poskočnim pogonskim agregatom poskrbelo za igrivo dinamiko. Čeprav je Caterham pri nekaterih modelih kupcem omogočal naročilo avtomobila v delih za domačo sestavo, bodo novega Seven 340 v celoti dokončali kar v tovarni, bo sta pa na voljo standardna ali podaljšana šasija. Na stari celini bo potrebno za različico Seven 340S pred dodatki odšteti 45.700 evrov, 340R se ceni na 47.200 evrov.

Žiga Kolman
foto: Caterham

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button