AvtomobilizemNovice

Novi Bugatti Chiron Super Sport

Do vrtoglave hitrosti v sproščujočem udobju.

Bugatti, prvo ime najhitrejših avtomobilov sveta, predstavlja nekoliko bolj umirjeno različico rekordnega Chiron Super Sport. Ultimativni hitrostno nastavljeni Chiron ima 25 centimetrov daljši zadek, zmanjšan zračni upor in več moči od standardnega modela.

Kot že omenjeno, smo takšnega Chirona že spoznali kot absolutnega rekorderja, ki je pod vodstvom Andyja Wallace leta 2019 prebil bariero 300 milj na uro (483 km/h). Zgodovinski dogodek so obeležili s posebno serijo 30 primerkov Chiron Super Sport 300+, sedaj pa je prispela malenkost bolj umirjena in udobna izpeljanka.

Koliko je mehansko soroden z zverinskim 300+ ni natančno podano, znan pa je poskok moči v primerjavi s standardnim Chironom. Z vgradnjo večjih turbopolnilnikov, modifikacijo oljne črpalke in glave valjev, so moč 8-litrskega W16 dvignili na 1.600 KM in 1.600 Nm navora. Rahlo so zrasli najvišji vrtljaji motorja, boljši je razpon podajanja navora in za 3,6 odstotkov je daljša sedma prestava.

Rezultat so brutalni pospeški; iz mesta se do 200 km/h požene v vsega 5,8 sekundah, do 300 km/h pa le 12,1 sekundah. 400 km/h se odvije v 30,3 sekundah, končna hitrost pa je kot pri izvedenki 300+ omejena na 440 km/h. Super Sport je sicer obut v unikatne Michelin Pilot Sport Cup 2 pnevmatike, ki lahko brez težav zdržijo do hitrosti 500 km/h, k čemur pripomore še udobno nastavljeno vzmetenje in natančno umerjeno krmiljenje. Po besedah Stephana Winkelmanna, predsednika Bugattija, je Super Sport “ultimativni grand tourer”.

Oblikovno ga bo mogoče od ostalih izpeljank ločiti po podaljšanem zadku, prestavljenem izpušnem sistemu, ki daje proste roke difuzorju in rahlo večjih zajemih zraka spredaj. Celotna aerodinamika je bila zasnovana z mislijo na lažje rezanje skozi zrak pri visoki hitrosti.

Za Chirona Super Sport bo potrebno globoko seči v žep. Kar 3,2 milijona evrov globoko, seveda brez prištetega davka ali dodatne opreme. Vseeno pa je občutno ugodnejši od 300+ s ceno 4,8 milijona evrov.

Žiga Kolman
foto: Bugatti

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button